Jak sporządzić umowę KS

• Autor wątku Autor wątku Iluminati
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Iluminati

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Planuję w najbliższym czasie sprzedać samochód (dokładniej ojca). Jest po remoncie, wszystko mniej więcej działa (jak na rocznik 2002), niestety przestałem mu ufać i dosłownie chcę się go pozbyć.(raz mi zgasł w trasie bez powodu, a przed naprawą która trwała 8 miesięcy, bo nie można było zdiagnozować usterki, było to nagminne). Tak ja piszę, jest już naprawiony i auto działa normalnie, ale zbyt dużo mnie to kosztowało, aby teraz się coś jeszcze miało popsuć i ładować w "stare pudło".
Oczywiście, nie chcę zatajać żadnych wad czy historii pojazdu, chcę aby kupujący miał świadomość co kupuję. Stąd również cena za jaką planuje wystawić auto będzie zaniżona.

Po przeczytaniu wielu tematów, zauważyłem jak zwykły Kowalski nie świadomy swoich praw może zostać oszukany, stąd mój wątek.
Sądzę, że przy cenie za auto jaką będę oferował może pokusić się na nie przysłowiowy handlarz "cwaniak" który później będzie miał w stosunku do mnie jakieś roszczenia.

W wielkim skrócie auto 2002r., przebieg jakieś 140tys. (logiczne, że zaniżony, taki rodzice kupili i wydaje mi się, że powinna taka informacja być w umowie).

Mianowicie.
W jaki sposób przygotować umowę KS, co w niej umieścić, aby ochronić się przed jakimiś oskarżeniami, roszczeniami?

Ostatnia edycja:
a) czytasz dostepne wzoru umow w internecie - wybierasz co ciekawsze zapisy a nastepnie sprawdzasz czy sa zgodne z prawem

b) czytasz setkę tematów na tym forum i "wyławiasz" interesujace informacje które są zgodne z prawem

c) bierzesz dwie stówki w kieszeń i idziesz do prawnika w swoim miescie aby przygotował ci szablon umowy ktory potrzebujesz.

Dziękuje za odpowiedź.

ad.a. Przejrzałem, są mniej lub bardziej rozwinięte, ale nadal pozostawiaja wile "okien".

ad.b. Od trzech dni jestem "fanem" tego forum i chyba już wszystkie tematy o podobnej tematyce przeczytałem. Stąd moja inf. w pierwszym poście o tym jak zwykły człowiek jest nie świadomy swoich praw, ale i obowiązków.

ad.c. Nie jest to zły pomysł, a szablon który mogę powielać i zmieniać odpowiednio do sprzedawanej rzeczy/pojazdu by się bardzo przydał, aby unikać sytuacji w której notabene aktualnie się znajduję - stąd też moja wizyta na forum i zainteresowanie tematem. Ale to może za jakiś czas, czekam na rozwinięcie akcji.

Na chwilę obecną wyłapałem, że oprócz podstawowych informacji umowy KS, wypada również wypunktować na niej każdą wade, zmianę czy ingerencje. Czyli jak w sytuacji wyżej, zamieścić inf. o stanie licznika, oraz, że kupujący zapoznał się z nim. ORaz, że niepotwierdzam, że licznik był nie cofany... bo nie wiem.
Podając inny przykład - zmieniłem w pojeździe np. motocyklu licznik - kwestia wizualna. Na liczniku widnieje przypuśćmy 100km. Również należy taką informację podać w umowie - prawdziwy stan, wstawiony nowy zegar, stan licznika nie potwierdza autentycznego przebiegu pojazdu.

Oraz, że w przypadku starych aut (15 lat, czy motocykl 25-30lat) każda rzecz może się wydazyć i z reguły roszczenia są bezpodstawne.

Powrót