Jak sprawdzić czy komu moi rodzice zapisali mieszkanie ? Czy zostałem pominięty?

• Autor wątku Autor wątku marek2976
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marek2976

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzieñ dobry. Chciałbym się dowiedzieć jak moge sprawdzić,komu moi rodzice zapisali swoje mieszkanie? Mam jeszcze dwóch braci, z którymi nie utrzymuję kontaktów. Rodzice żyją, faworyzują ich odkąd pamiętam. Chcialbym tylko wiedzieć czy zostałem pominięty. Niedawno moj brat udzielał rad mojemu znajomemu, do kogo najlepiej isc w naszym miescie, jesli chodzi o sprawy spadkowe. To mnie zastanowiło. Proszę o pomoc

marek2976 napisał:
Chciałbym się dowiedzieć jak moge sprawdzić,komu moi rodzice zapisali swoje mieszkanie?
Póki co notariusz takich informacji nie udzieli. Jeżeli ani rodzice ani inne osoby dobrowolnie nie udzielą Panu takiej informacji to jej Pan nie uzyska, przynajmniej do czasu wszczęcia sprawy o stwierdzenie nabycia spadku. Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku może Pan złożyć po śmierci rodzica. W toku postępowania o stwierdzenie nabycia spadku każdy kto testamentem dysponuje jest zobowiązany złożyć go do akt sprawy. Jeżeli testament został zarejestrowany w notarialnym rejestrze to po śmierci testatora będzie Pan mógł sprawdzić w jakiej Kancelarii Notarialnej jest przechowywany a co za tym idzie gdzie uzyskać wypis takiego testamentu.

Powrót