Myopic
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 153
Posiadam akt urodzenia pradziadka wydany w roku 1930, w którym widnieje, że pradziadek urodził się 24 grudnia 1893, a ochrzczony został dwa dni później. Takie same informacje zawiera wpis w księdze metrykalnej parafii w Zebrzydowicach - posiadam skan tej stronicy.
Jednak w Urzędzie Miasta w Kalwarii Zebrzydowskiej widnieje błędna data urodzenia dziadka - zamiast 24 grudnia, wpisane jest 26 grudnia 1893. Chciałbym, jeśli byłoby to możliwe, sprostować ten błąd, aby w urzędzie (czyli: w aktach zbiorowych) był prawidłowy zapis.
Dwa lata temu sprostowałem także błędną datę zgonu tego samego pradziadka, w jego akcie zgonu - tutaj procedura była prosta. W tym samym akcie zgonu data urodzenia pradziadka jest błędna.
W ustawie Prawo o aktach stanu cywilnego znajduje się zapis art.35 pkt.3:
W Urzędzie Miasta odpowiedziano mi, że nie mieszczę się w kręgu tych osób, chyba że wykażę interes prawny.
Czyli co miałbym zrobić? Proszę o rady.
Przy okazji, jeśli można, to chciałbym pochwalić nową, znacznie korzystniejszą szatę graficzną tego forum, czyli interfejs GUI.
Jednak w Urzędzie Miasta w Kalwarii Zebrzydowskiej widnieje błędna data urodzenia dziadka - zamiast 24 grudnia, wpisane jest 26 grudnia 1893. Chciałbym, jeśli byłoby to możliwe, sprostować ten błąd, aby w urzędzie (czyli: w aktach zbiorowych) był prawidłowy zapis.
Dwa lata temu sprostowałem także błędną datę zgonu tego samego pradziadka, w jego akcie zgonu - tutaj procedura była prosta. W tym samym akcie zgonu data urodzenia pradziadka jest błędna.
W ustawie Prawo o aktach stanu cywilnego znajduje się zapis art.35 pkt.3:
Sprostowania aktu stanu cywilnego dokonuje się z urzędu, na wniosek osoby, której ten akt dotyczy, lub jej przedstawiciela ustawowego, na wniosek osoby mającej w tym interes prawny lub prokuratora, w formie czynności materialno-technicznej.
W Urzędzie Miasta odpowiedziano mi, że nie mieszczę się w kręgu tych osób, chyba że wykażę interes prawny.
Czyli co miałbym zrobić? Proszę o rady.
Przy okazji, jeśli można, to chciałbym pochwalić nową, znacznie korzystniejszą szatę graficzną tego forum, czyli interfejs GUI.
Ostatnia edycja: