Jak sprzedać garaż na pół z bratem

• Autor wątku Autor wątku aniuja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniuja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Odziedziczyłam z bratem garaż. Płacę wieczyste użytkowanie. Brat użytkuje garaż od 10 lat, nie mam do garażu dostępu - brat założył kłódkę, a ja nie posiadam kluczy. Nie mam kontaktu z bratem, mimo wszystko twierdzi, że nie ma pieniędzy, by mnie spłacić. Jakie kroki należy podjąć, by sprzedać garaż? Potrzebuję pieniędzy, a tutaj są one zamrożone. Jak bardzo kosztowna może być dla mnie ta sprawa? I jak długo może trwać?

Albo spłacisz brata jak on nie chce i wtedy sprzedasz garaż odzyskując kasę, albo spróbujesz sprzedać swoją połowę ale w sukces sprzedaży nie wierzę. Jeśli płacisz za ten garaż podatki to spłacając brata możesz odliczyć połowę o ile on nie płaci swojej części. Innej drogi w zasadzie nie ma

Możesz wystąpić do sądu o zniesienie współwłasności w taki sposób, że własność garażu zostanie w całości przeniesiona na brata, a brat będzie musiał cię spłacić. Niestety nie wiem, jak długo czeka się na wyrok w takiej sprawie (sama jestem tego ciekawa, ale podejrzewam, że to zależy od konkretnej sprawy).

Powrót