Jak stworzyć wniosek o wystąpienie Polski z Unii Europejskiej?

• Autor wątku Autor wątku Czarny Wilk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
C

Czarny Wilk

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Czy jest to możliwe z punktu widzenia prawa?

procedura wystapienia z UE jest przewidziana, ale osoba fizyczna takiego wniosku nie moze zlozyc;)

A czy 100.000 podpisów obywateli wystarczy, żeby Sejm rozważył taki wniosek?

Czarny Wilk napisał:
A czy 100.000 podpisów obywateli wystarczy, żeby Sejm rozważył taki wniosek?

Po co zajmujesz się rzeczami nierealnymi i takimi, które nigdy nie będą miały miejsca. Żadne państwo przez najbliższe parę lat z Unii nie wystąpi

Odpowiadając wystąpienia nie załatwia się obywatelskim projektem ustawy, odp. brzmi więc NIE.

O ile się nie mylę, ten dział to hydepark. Chce wiedzieć, jaka jest szansa na wystąpienie z Unii Europejskiej. Jak można wystąpić z Unii Europejskiej i jaka jest droga prawna? Myślałem nad tym, że 100.000 podpisów na projekt ustawy i Sejm musi to rozpatrzyć.

PS. Unia troche się sypie. Wielka Brytania (trzeci najważniejszy kraj) powoli zastanawia się nad ucieczką z tonącego okrętu.

Choć byś złożył i kilka milionów podpisów to partie polityczne mają takie fructa z obecności Polski w Unii, że w życiu nie przegłosują wystąpienia, jeżeli Sejm ma w ogóle taką możliwość.Prawica która tak teraz gardłuje bo to daje jej kilka procent poparcia, jak przyjdzie co do czego pierwsza będzie rozgradzać granice.Spij spokojnie.A pamiętaj pierwsze z tonącego okrętu uciekają szczury.

ja jestem za wystąpieniem.ale do tego trzeba dojrzeć.
na razie bierzemy ale jak zaczniemy dawać to nam się oczy otworzą.ale to nie miejsce na takie dyskusje.

spróbuj poddać Unię eutanazji, :) tzn. rozpisać jednocześnie w 27 państwach referendum o jej rozwiązaniu :)

podejmij jakiś radykalny krok manifestując swoje niezadowolenie... oczywiście nie sugeruję samospalenia, podłożenia bomby, zbiorowej masakry...

jeśli autorem wątku jest pewien oligarcha z Torunia (jakoś tak mi się z wilkiem skojarzyło) to proponuję na początek na znak protestu nie składać przez kilka lat wniosków o dofinansowane ze środków unijnych :)

Napisałem fachowo - jakie procedury są przewidziane na wyjście z Unii Europejskiej?

PS1 - wiem jakie są polskie partie polityczne, Bruksela dla nich to fajne miejsce na stołki
PS2 - nie dyskutuje o plusach i minusach wyjścia z Unii, tylko o tym jak to zrobić
PS3 - już podjąłem krok, ale nie mówię jaki
PS4 - nie jestem fanem Rydzyka, ale jako obywatel tworu UE to Unia zmusza mnie do składania wniosków o dofinansowanie, bo bierze z mojej kieszenii podatki (z czego część przejada)

TEMAT JEST NA JEDEN TEMAT. JAK W SPOSÓB ZGODNY Z PRAWEM MOŻNA WYSTĄPIĆ Z UNII.

Grenlandia wyszła z UE po referendum. Tak więc uderzaj do eskimosów z pytaniami. :-)

parafrazując znany cytat, powiem że "dobrze się dzieje w państwie duńskim"

tam w Danii w ogóle można mieć jakieś "ale"...

naród odrzuca w referendum traktat unijny, a unia wskutek wywołanego tą decyzją kryzysu godzi się na kompromis dot. nie przyjmowania waluty euro przez danię oraz zakazu sprzedaży ziemi cudzoziemcom. Dania to zupełnie inny świat niż PL

Równie dobrze przedmówca mógłby doradzać koreańczykowi północnemu aby zdobył w jakimś kraju zachodnim wiedzę jak prowadzić prywatne interesy - a potem wrócił z tą wiedzą do królestwa Kimów.

Pytam poważnie. Jaka jest droga opuszczenia struktur Unii Europejskiej? Wystarczy referendum, 2/3 Parlamentu, 2 czy 3 razy z rzędu wygrana sił antyunijnych. Przecież są jakieś reguły opuszczenie UE.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót