Jak "technicznie" dokonać wyłączenia pracowników ze sprawy na podst. art. 24 kpa?

• Autor wątku Autor wątku raj001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raj001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam taką sytuację.
Od ponad roku mamy konflikt z Gminnym Ośrodkiem Pomocy Społecznej, który robi wszystko, aby nie załatwić wniosku o skierowanie starszej osoby z mojej rodziny do DPS-u (osoba jest ubezwłasnowolniona, wniosek złożył opiekun prawny, jest postanowienie sądu). GOPS jest w tej sprawie bardzo stronniczy i nieobiektywny. M.in. aby przeciągnąć postępowanie, bezpodstawnie przekazał je do innej gminy. Ostatnio NSA rozstrzygnął spór kompetencyjny i stwierdził, że to jednak ta gmina jest właściwa.
Złożyliśmy zawiadomienie do prokuratury o możliwości popełnienia przestępstwa przez kierownika oraz pracowników GOPS-u, ponieważ to co robili to był naprawdę kryminał - w dokumentach były kłamstwa, oszczerstwa, nieprawdziwe informacje, dużo też wskazuje na to że dokumenty mogły być fałszowane. Do tego kompletne zaniedbanie obowiązków i niewykonywanie rzeczy, które zgodnie z ustawą o pomocy społ. byli obowiązani robić.
W związku z tym chcemy złożyć wniosek o wyłączenie kierownika oraz pracowników GOPS-u ze sprawy, na podstawie art. 24 kpa. To powinno zasadniczo doprowadzić do niezdolności organu do załatwienia sprawy (art. 26 par. 3 kpa) i przekazania sprawy do organu nadrzędnego (SKO), który zapewne wyznaczy inny organ do jej załatwienia.
I tutaj mam pytanie jak to "technicznie" zrobić?
Czy wniosek złożyć do wójta gminy, czy od razu do SKO? Bo niektórzy nam radzą tak, inni tak. Mnie się wydaje, że raczej do wójta, ale ja się nie znam...
I co najlepiej w tym wniosku napisać, aby wójt go nie odrzucił? Bo biorąc pod uwagę sposób działania tej gminy i nagminne łamanie przez nią prawa, jest niebagatelne prawdopodobieństwo, że odrzuci...

Powrót