Jak to jest ? Dokładnie 30-dniowa przerwa w ubezpieczeniu chorobowym-

• Autor wątku Autor wątku Kolano87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kolano87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

zakończyłem pracę o umowę o pracę 31 maja 2019 a zacząłem nową pracę o umowę o pracę 1 lipca 2019. Od 8 lipca 2019 przebywam na zwolnieniu lekarskim. Równe 30 dni (miesiąc czerwiec) byłem na bezrobociu .

Nie mam przepracowanych 10 lat pracy.

Moje pytania czy należy mi się zasiłek choroby za L4 u pracodawcy ? To było 30 dni, czy 1 lipca to już 31 dzień ? Jak to wygląda dokładnie ?

Aktualnie pracodawca nie wypłacił mi za L4, gdyż upiera się że 31-pierwszy dzień to 1 lipca.

Czy po 33 dniach ZUS będzie wypłacał mi zasiłek chorobowy ?
Czy mogę się starać o jakiekolwiek świadczenie np. renta ?

Kolano87 napisał:
upiera się że 31-pierwszy dzień to 1 lipca.
Pracodawca nie ma racji - od 1 lipca zostałeś zgłoszony do obowiązkowych ubezpieczeń społecznych, w tym do ubezpieczenia chorobowego.
W Twoim przypadku przerwa w ubezpieczeniu chorobowym trwała równe 30 dni, ale ich nie przekroczyła, dlatego też pracodawca powinien wypłacić świadczenie chorobowe.
Kolano87 napisał:
Czy po 33 dniach ZUS będzie wypłacał mi zasiłek chorobowy ?
Jeżeli pracodawca zatrudnia co najmniej 20 osób, to on będzie płatnikiem zasiłku.
Kolano87 napisał:
Czy mogę się starać o jakiekolwiek świadczenie np. renta ?
Starać się możesz, ale o przyznaniu renty decyduje lekarz orzecznik ZUS.

Siisii napisał:
pracodawca powinien wypłacić świadczenie chorobowe.

To gdzie mam to zgłosić ? PIP czy jakaś inna instytucja ? Jak mam wywalczyć ten zasiłek ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy przed 8 lipca br. byleś na chorobowym - jeśli tak ile dni?

Nie, nie byłem na chorobowym w 2019 wcześniej. Mam L4 od 2019-07-08 do 2019-08-23.

Do 33 dni będzie to wynagrodzenie chorobowe, finansowane ze środków pracodawcy, dlatego PIP będzie kompetentny w tym temacie.
Do pracodawcy możesz wystąpić z pismem o wypłatę wynagrodzenia chorobowego należnego od 8 lipca. Pismo napisz w 2 egz. /jeden dla Ciebie - potwierdź odbiór/. Możesz zaznaczyć, że w przypadku braku wpływu na konto, wystąpisz ze skargą do PIP lud do sądu.

Czy mogę wysłać mail ? czy lepiej pismo ?

Art. 4 ustawy zasiłkowej:
2. Do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się
poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie
przekroczyła 30 dni(…)

Daj do przeczytania pracodawcy - zapewne tak rzadko ma z tym do czynienia, iż tylko świta mu w głowie 30 dni... ale zapomniał o dopisku "przekroczyła".
Przekroczenie oznacza więcej niż 30 dni.
Po przeczytaniu powinien zrozumieć swój błąd.

Powrót