Jak to jest z tymi zwolnieniami?

• Autor wątku Autor wątku 231189
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
2

231189

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Jakiś czas temu słyszałam, że Polska po przystąpieniu do Unii musi podporządkować się przepisom, które zakładają możliwość zwolnień warunkowych po odbyciu połowy kary. Dotyczy to niektórych przypadków. No i właśnie chciałabym wiedzieć jak to jest. Czy ta ustawa weszła już w życie?

Mój chłopak odsiaduje wyrok 2 lat i 8 miesięcy w AŚ. Ubiegać się o zwolnienie może dopiero po odbyciu połowy kary. Jak to jest? Czy on może złożyć podanie o zwolnienie np miesiąc wcześniej czy musi czekać aż ta połowa minie? Ile przeważnie czeka się na odpowiedz? On twierdzi, że 1 wnioski są zazwyczaj odrzucane - kiedy może ubiegać się o kolejny??

nic nie słyszałam o tej ustawie z tego co ja sie orietuje to powinien poczekac do połowy kary, jeśli odrzuca to kolejny raz może sie starac po 3 miesiącach jest jeszcze możliwośc ze z.k lub a.ś wystąpi z wnoiskiem o warunkowe zwolnienie na odp czeka sie ok miesiaca ale różnie to bywa :)

23..... nawet przed wstąpieniem do UE skazanemu po raz pierwszy przysługuje zwolnienie po 1/2 kary
więcej na temat warunkowego znajdziesz w kodeksie karnym wykonawczym i tutaj viewtopic.php?f=37&t=50628&start=405 i w tym temacie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania tylko przejrzyj dokladnie

Polowa kary przysługuje tylko tym, którzy odsiadują karę po raz pierwszy, recydywiści to już 2/3 a wielokrotnie karany to 3/4 całości i wtedy można się ubiegać. Też nie wiem jak to dokładnie jest, ale w sumie to chyba lepiej poczekać ten miesiąc i złożyć jak jest połowa kary niż złożyć za wcześnie i potem czekać kolejne 3 miesiące na następną szansę.

A jaka jest różnica między kategoria P2 a P3?

A wie ktoś może z Was jak to jest dokładnie z AŚ w Poznaniu?? Czytałam już jakie warunki tam panują - choć to już wiem, na widzeniu byłam. Interesuje mnie bardziej to dlaczego nie chcą go na Nowosolską przenieść. Dostał na Młyńskiej pracę - i nie chcą go przenieść:( I kiedy mogą mu kategorię zmienić? Po odbyciu jakiegoś tam czasu? Czy po jakiś komisjach? No i jak to jest z ta rozmową rodziny z wychowawca?? to naprawdę pomaga??

231189 zapoznaj się z regułami forum
Pisz w tematach, które podała Ci Ewci.
Ewcia - dzięki :)
Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót