Jak to jest z Urzędem Pracy?

• Autor wątku Autor wątku EwkaChM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EwkaChM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam.
Obecnie jestem na przygotowaniu zawodowym,do 3 maja 2007r z możliwością przedłużenia do 3 sierpnia 2007r. Przedłużenie jest pewne na 99%. Mój pracodawca wie o fakcie, iż jestem w 5 miesiącu ciąży, jednak Urząd Pracy nie został poinformowany. Zastanawiam mnie, czy jeśli przygotowanie zostanie mi przedłużone, należeć mi się będzie przedłużenie także do dnia porodu czyli 31.08.07, czy nie należy mi się nic?I czy, i kiedy powinnam poinformować Urząd Pracy o ciąży? :what: Proszę o odpowiedź i serdecznie pozdrawiam
Z poważaniem Ewa M. :)

Ok. tak myślałam, że niewiele się dowiem w moje sprawie.... :roll:

Za bardzo Pani niecierpliwa - u nas nie ma etatowych "odpowiadaczy".
Co do pytania - nie jest Pani pracownikiem i przepisy kodeksu pracy nie mają tu zastosowania.

Tak to już jest z kobietami...a tym bardziej w ciąży...mamy te swoje humorki i kaprysy...No nic, dziękuję za odpowiedź :ooo:

jeszcze jedno pytanie. W takim razie jakie prawa mnie dotyczą?gdzie szukać odpowiedzi na moje pytania?Czy Urząd Pracy mnie poinformuje, jeżeli zapytam?

Jak na razie jest Pani osobą bezrobotną której stypendium wypłaca starosta (również za dni choroby). Urząd Pracy ma obowiązek udzielenia wszelkich informacji dotyczących przygotowania zawodowego.

Przygotowanie zawodowe nie przedłuża się do dnia porodu. O ciąży należy poinformować przede wszystkim pracodawcę. Za okres ewentualnej niezdolności do pracy należy przedstawić odpowiednie zaświadczenie lekarskie na druku ZUS ZLA. Nie ma obowiązku by informację o byciu w ciąży przekazywać urzędowi pracy.

[cytat="Dariusz!"] Nie ma obowiązku by informację o byciu w ciąży przekazywać urzędowi pracy.[/cytat]

Natomiast zwolnienie lekarskie należy przedstawić, a tam będzie figurowała taka niepozorna literka "B" - jest to kod ciąży. :)

Ojej:) Dziękuję WAM Panowie. Bardzo Dziękuję:) Pozdrawiam!!! i życzę miłego dnia!

Powrót