Jak uchronic sie przed dlugami matki

• Autor wątku Autor wątku mikagosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikagosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Mam taki problem przez dlugi matki oraz zadluzenie mieszkania chcial komornik siasc na moich dochodach, matka nie pracuje ja naszczescie mialem w umowie najnizsza krajowa wiec mi sie upieklo. Na mieszkaniu ktore jest zadlozone bylem zameldowany jeszcze jako niepelnoletni i nie pracujacy jednak ze to nie powstrzymala komornina od pobrania mi dochodow. Moje pytanie jak sie uchronic przed wszystkiemi dlugami mojej matki tak bym nie musial do konca zycia pracowac na czarno albo na najnizszej.

Ile masz lat, za jakie lata naliczono dług za mieszkanie?
PS. nic ci się nie upiekło... Trzeba reakcji (najprawdopodobniej) by pozbyć się choć części kłopotów

Komornik nie bada zasadności tytułu wykonawczego.
Za długi mieszkaniowe odpowiadają SOLIDARNIE wszystkie pełnoletnie osoby mieszkające w tej nieruchomości. To, że ktoś nie pracuje, nie ma znaczenia. Naliczanie opłat zależnych od ilości osób mieszkających w nieruchomości nie zależy od wieku mieszkańców. Więć są to równiez Pana długi.

Długi są, należy je spłacać. No i trzeba się liczyć z utratą mieszkania.

Mam 22 lata a dlugi naliczyli za lata w ktorych mialem 12 - 17 lat

Słusznie naliczyli, bo liczy się per capita mieszkańca, a Pan w owym okresie mieszkał. Ale żądać spłaty konkretnie od Pana można od czasu gdy ukonczył Pan 18 lat.

mikagosz napisał:
Mam 22 lata a dlugi naliczyli za lata w ktorych mialem 12 - 17 lat
Czyli nieprawnie. Chyba potrzebne będzie powództwo przeciwegzekucyjne.

Dziękuje w takim razie za szybką odpowiedź

Powrót