Jak udowodnić ojcostwo anglikowi?

• Autor wątku Autor wątku monikabielsko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monikabielsko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam 3 letniego synka urodzonego w Polsce. W ciąże zaszłam będąc w UK z rodowitym anglikiem. Wróciłam do kraju i tutaj urodziłam synka. Od tego czasu mam sporadyczny kontakt z jego ojcem, ale teraz chciałabym udowodnić mu ojcostwo i zasądzić o alimenty. Czy ktoś na forum spotkał się z podobną sytuacją? Co mogę zrobić, by ojciec dziecka go uznał i by zasądzić alimenty? Proszę o pomoc... jestem w rozpaczliwej sytuacji.

Ostatnia edycja:
monikabielsko napisał:
Mam 3 letniego synka urodzonego w Polsce. W ciąże zaszłam będąc w UK z rodowitym anglikiem. Wróciłam do kraju i tutaj urodziłam synka. Od tego czasu mam sporadyczny kontakt z jego ojcem, ale teraz chciałabym udowodnić mu ojcostwo i zasądzić o alimenty. Czy ktoś na forum spotkał się z podobną sytuacją? Co mogę zrobić, by ojciec dziecka go uznał i by zasądzić alimenty? Proszę o pomoc... jestem w rozpaczliwej sytuacji.
podaj go do sadu rodzinnego o ustalenie ojcostwa.
powinnas znac jego adres, bo nie wyglada to na jednorazowke bez zabezpieczenia.

Tak Boloney znam dokładnie jego dane, adres poprzedniego pobytu i masz rację nie była to jednorazówka. Byliśmy w związku przez ponad pół roku, jednak moja sytuacja rodzinna wymusiła na mnie powrót do kraju. Po odwiedzeniu naszego polskiego sądu pani sędzia stwierdziła, że szanse na to by nasz wymiar sprawiedliwości podciągnął go do odpowiedzialności są... znikome. Zmarła mi mama... zaraz po tym ojciec dostał wylewu i tak w zasadzie opiekuję się nim i dzieckiem. Musiałam zrezygnować z pracy i nie mam środków do życia. Łapię się wszelkich możliwych rozwiązań zarobkowych, ale potrzeby znacznie przewyższają moje możliwości. Czy ktoś wie jak jeszcze-poza polskim sądem, mogłabym coś zrobić w tym kierunku?

Witam,
Skontaktuj sie z Child Support Agency. Oni pomoga Ci rozwiazac problem. Jest tez organizacja dla samotnych rodzicow , Under Construction
Powodzenia

Ta instytucja to - Lone Parent Helpline - 08000185026 z uk rozmowy darmowe. Czynne od pon.-piatku od 9am - 5pm.

Dziękuję bardzo za podanie tych namiarów. Do wszystkich wysłałam emaile z zapytaniem o pomoc. Mam nadzieję na szybkie odpowiedzi.
Niemniej jednak wszystkim bardzo serdecznie dziękuję. Jeśli ktoś miałby jakiś jeszcze pomysł bardzo proszę o komentowanie :)

Moja rada to czekaj na odpowiedz. Jesli bedzie to trwalo dlugo, musisz zadzwonic. Jesli ojciec nie uznal dziecko prawdopodobnie bedzie musial zrobic badania DNA. Child Support Agency przeszla restruktryzacje , podzielono ich ale poniewaz ojciec dziecka jest anglikiem na pewno Ci pomoga. Mozesz skorzystac z porad prawnika, w Anglii darmowe porady mozna uzyskac w CAB. Sprawami alimentow z zagranicy zajmuje sie tez organizacja REMO, ktora zostala odlaczona od CSA, Polska ma podpisana umowe z nimi. Nie chce Ci macic w glowie, bo sadze ze CSA Ci pomoze. Musisz poczekac na odpowiedz. Najlepiej pytac u zrodel. To wazne jesli nie mozesz polubownie ustalic wszystkiego z ojcem dziecka.

Niestety Child Support Agency nie pomogło. Mogą udzielać jedynie takich porad w swoich biurach twarzą w twarz jak to określili.

Mysle, ze jesli nie bedziesz miala wyjscia musisz przyjechac do UK. Skoro w Sadzie powiedzieli Ci ze sa to trudne do zalatwienia sprawy ja to tez slyszalam ze kobiety maja problemy ze sciagnieciem alimentow. Sprobuj skontaktowac sie z REMO jesli to nie pomoze, musisz przyjechac. Walczysz o pieniadze dla swojego dziecka. I uwierz mi CSA dziala sprawnie.

Mogę również ustanowić pełnoprawnego pełnomocnika. Ale czy notarialnie nadany akt w Polsce obowiązywać będzie w UK?

Najlepiej skontaktuj sie z konsulatem z dzialem prawnym. I napisz jaka poszlo zalatwienie Twojej sprawy. Chodzi mi o to aby mozna bylo pomagac innym w podobnych sytuacjach.
Serdecznie pozdrawiam i zycze pomyslnego zalatwienia sprawy.

A więc wszelkie możliwe organizacje zajmujące się dziećmi w UK odmówiły mi pomocy, to znaczy nie jest ona możliwa w mojej sprawie, gdyż musiałbym przebywać w anglii aby ją otrzymać. Jednak po stawieniu się osobiście w Wielkiej Brytanii otrzymałabym merytoryczną pomoc.
Ambasada UK w Polsce ubolewała nad moją sytuacją, jednak nie są w stanie mi pomóc.

Najbardziej konkretną informację uzyskałam od Działu prawnego Konsulatu Polski w Londynie i tutaj cytuję:

"Uprzejmie sugerujemy, aby w kwestii uznania ojcostwa skontaktowała się
Pani z Wydziałem Rodzinnym i Opiekuńczym Sądu Rejonowego właściego dla
Pani aktualnego miejsca zamieszkania."

Tak więc sformułowałam już pozew i właśnie kieruję się do sądu :)
Życzcie mi powodzenia :)

Tak wiem i dziękuję serdecznie za radę, ale nie byłabym sobą gdybym nie sprawdziła wszelkich dostępnych opcjii :)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za zaangażowanie, które przerosło moje oczekiwania :)

Witam,
Czyli wrocilas do punktu wyjscia, bo pisalas ze w Sadzie bylas. No ale nie ma znaczenia, zycze Ci powodzenia w pozytywnym zalatwieniu sprawy. Rozumiem ze REMO tez ci nie pomoglo? Mysle ze to wszystko sie wiaze z ustaleniem ojcostwa bo od czegos trzeba zaczac.

monikabielsko napisał:
Niestety Child Support Agency nie pomogło. Mogą udzielać jedynie takich porad w swoich biurach twarzą w twarz jak to określili.

TO BZDURA
CSA ma moja sprawe od 3 lat i nigdy nie widzialam na oczy zadnego pracownika.

CSA zajmuje sie tylko alimentami dla dzieci przebywajacych w UK.Na dziecko musi byc pobierany tutejszy zasilek rodzinny-Child Benefit.Sciaga pieniadze od ludzi zyjacych w UK, lub zatrudnionych przez brytyjskiego pracodawce na terenie UK, USA, Australii.Remo musi miec najpierw wyrok sadu dot.alimentu, nakaz sciagania dlugu.Jak dziewczyna ustali ojcostwo, sad w Polsce nakaze mu placic alimenty, to dopiero...z pomoca Sadu Okregowego bedzie mogla umiejscowic wyrok dot.alimentow w UK.

Ja mam odwrotna sytuacje.Tutaj, w UK ustanowiono alimenty, przez CSA.Ojciec wyjechal...i nie placil ani grosza.Najpierw musialam zlozyc wniosek w tutejszym sadzie-Sheriff Court.Sad wydal nakaz sciagania dlugu alimentacyjnego.Wyrok sadu trafil do Remo.Remo umiejscowilo wyrok sadu w ...Hiszpanii, bo tam przebywa ojciec.Teneryfa.Z poczatkiem listopada dostalam pierwszy czek z Remo.Splacil zaleglosci ktore mial w dniu wydania wyroku przez sad w UK.
Nie potrzebowalam adresu ojca na Teneryfie.
Sad w Hiszpani sam go znalazl po numerze identyfikacyjnym, o ktory nalezy wystapic chcac podjac zatrudnienie-NIE.Zajal mu konto bankowe, i wyplate na poczet bierzacych alimentow.
Caly proces trwal okolo 8 miesiecy.
Remo, wraz z hiszpanska strona ustalilo, ze beda mi wystylac alimenty co 3 miesiace, na co ja sie zgodzilam.

Powrót