Jak udowodnić wartość swojego wyrobu ? czy można napisać reklamację po 14 dniach

• Autor wątku Autor wątku rpawel110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rpawel110

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Z góry przepraszam za mały chaos dotyczący mojego tematu. Nie jestem pewien, czy to odpowiedni dział.

Opis sytuacji:
Wysłałem obraz na aukcję Młodej Sztuki do Sopockiego Domu Aukcyjnego, poprzez firmę kurierską dhl.
W SDA, nie przyjęli paczki, ponieważ stwierdzili że jest uszkodzona. Wróciła do mnie s powrotem w stanie uszkodzonym. Spisałem protokół przy obecności kuriera a następnie zgłosiłem/napisałem reklamację, przy użyciu formularzu reklamacyjnego na stronie DHL.
Dostałem odp systemową, że na rozpatrzenie reklamacji lub uzupełnienie dokumentów muszę poczekać do 30 dni.
Czekałem i nie dostałem żadnej odp. W końcu po 30 dniach zadzwoniłem na infolinię DHL i dowiedziałem się że wysłali mi prośbę o uzupełnienie dokumentacji.. a dokładnie o to żeby udowodnić wartość przesyłki - 800zł. Nie dostałem takiego powiadomienia...
Wysłałem do DHL kopię umowy aukcyjnej, a następnie dostałem poinformowany że minęło ponad 14 dni i że w tym czasie nie uzupełniłem wymaganej dokumentacji i że mogę napisać jeszcze odwołanie. Napisałem, ale pozostaję bez odpowiedzi...

Czy mam jakieś szanse na zadośćuczynienie ??

I jeszcze 2 sprawa, jak mogę udowodnić wartość swojej pracy? rękodzieła, obrazu?? Wprawdzie na umowie aukcyjnej, jest napisane, że kwota rozpoczyna się od 500zł z czego 60% od ceny wylicytowanej jest dla autora..
Napisałem że wyceniam swoje szkody na 800zł, w oparciu o to że większość moich prac licytowanych na aukcjach wynosiła właśnie tyle.

Bardzo proszę o pomoc

rpawel110 napisał:
... jak mogę udowodnić wartość swojej pracy? rękodzieła, obrazu?? ...
Na przykład średnia rynkowa cena owego lub podobnego przedmiotu, opinia rzeczoznawcy, itp..

Wycena dzieła sztuki na podstawie rynkowej ? tylko że każdy obraz, na aukcji i poza nią, zyskuje cenę indywidualną.. jako że sam jest towarem niepowtarzalnym.
Natomiast zastanawiam się jaki rzeczoznawca i na jakiej podstawie wyceniłby mój obraz ?

rpawel110 napisał:
... Natomiast zastanawiam się jaki rzeczoznawca i na jakiej podstawie wyceniłby mój obraz ?
Zajmujący się dziełami sztuki na podstawie posiadanej wiedzy i doświadczenia. Niestety to jedyna możliwość oszacowania wartości.

W każdym razie dziękuję za sugestię co do 2 części pytania. Teraz pozostaje 1,która bądź co bądź jest ważniejsza, bo nie wiem czy mam jakieś szanse na reklamację, skoro najpierw nie dostałem powiadomienia, przez co przeczekałem te 14 dni...
Dodam że praca dotarła do mnie w tym stanie 23 kwietnia..A obecnie mamy już 6 czerwca.

z doświadczenia wiem, że firmy kurierskie bardzo lubią unikać odpowiedzialnośći za zniszczenia paczek, dlatego nie odpuszczałbym mimo późnego terminu.

Powrót