Jak udowodnić ze pracowałem za granicą?

• Autor wątku Autor wątku przemson1991
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemson1991

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam :) pracowałem za granicą. Byłem zatrudniony w agencji pracy która wysyłała mnie do różnych zakładów przemysłowych. Wróciłem do polski pracuje w pewnej spółce w której są dodatki za staż pracy jeśli udowodnie ze pracowałem za granicą dostanę większy dodatek :) tylko jak to zrobić? Mam tylko payslipy P60 i P45 a pracodawca respektuje tylko świadectwo pracy w którym o musi być wyszczególnione ze były opłacane składki rentowo emerytalne a ją nie wiem czy mi takie składki w anglii odprowadzali. Dzwoniłem do anglii do agencji w której byłem zatrudniony i powiedzieli mi ze nie mogą mi wystawić żadnego zaświadczenia zawierającego okresy zatrudnienia. No i co tu zrobić żeby im udowodnić ze tam pracowałem?

przemson1991
Jeżeli pracowałeś miałeś umowę o prace i zwolnienie .I jeszcze ubezpieczenie zdrowotne od -do .

Ale pracodawca żąda ode mnie zaświadczenia albo świadectwa pracy i nie obchodzi go to ze w anglii nie dostaje się czegoś takiego jak świadectwo pracy. A informacja ze byłem ubezpieczony od do też mu nie wystarczy bo chce mieć napisane ze były odprowadzane składki emerytalne

Jeżeli pracowałeś legalnie miałeś ubezpieczenie to masz nr.ubezpieczenia .
Ubezpieczalnia przyśle ci od kiedy do kiedy byłeś ubezpieczony i jakie składki były pobierane.Jeżeli tego nie będziesz miał wtedy nawet lata przepracowane nie będą liczone do twojej Emerytury w Polsce.

rozumiem ze masz na myśli national insurance number :) chętnie bym napisał prośbę o przesłanie takich dokumentów gdybym wiedział po pierwsze gdzie to wysłać a po drugie jak takie pismo ma wyglądać :) możesz pomóc?

Nie wiem, czy uda Ci się załatwić tę sprawę z Polski, ale możesz spróbować.

Customer Operations
National Insurance Contributions Office
Benton Park View
Longbenton
Newcastle upon Tyne
NE98 1ZZ

Phone 0845 9153002

Przesyłają wykaz wszystkich zakwalifikowanych lat do emerytury, i tych za które nie wpłynęła składka.

Dzięki :) spróbuję tam jutro zadzwonić :) zobaczymy czego się dowiem :)

Ina P45 i na P60 masz wyszczegolnione w jakiej wysokosci zostaly odprowadzone skladki ubezpieczeniowe w danym okresie.

Eliss ma racje.
Drąż ten temat, bo przypadkow, że ktoś nie umie czytać zagranicznych dokumentów jest setki i trzeba się mocno upierać przy swoim.
W Polsce najcześciej jeśli ktoś czegos nie wie, to się do tego nie przyzna tylko będzie się wykręcał, chyba, że zaczniesz go stawiać pod ścianą.
Ma obowiązek uznać te dokumenty, zwłaszcza, że sa na nich wszelkie informacje jakie potrzebuje.

Powrót