jak uratowac dzialke

• Autor wątku Autor wątku 30bania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

30bania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
bardzo prosze o pomoc zadłużyłem sie w banku stracilem prace przestalem placic raty sprawa poszla do sadu co zrobic zeby komornik nie zabral mi dzialki ktura dostalem w spadku po dziadkach. Czy jak bym puscil dzilke w dzierżawe na okres 20 lat to komornik je mi niezabieze czy jest jakies inne wyjscie prosze pilnie o pomoc remdach2007@interia.pl pozdrawiam

30bania napisał:
co zrobic zeby komornik nie zabral mi dzialki ktura dostalem w spadku po dziadkach.
Spłacić zadłużenie ew. wskazać komornikowi inny majątek z którego może być przeprowadzona egzekucja.

30bania napisał:
Czy jak bym puscil dzilke w dzierżawe na okres 20 lat to komornik je mi niezabieze
Nie, ale może sie okazać, że wierzyciela zadowoli egzekucja z wierzytelności należnej dłuznikowi z tytułu czynszu za dzierżawę i nie będzie prowadził egzekucji z samej nieruchomości.

to jak bym wydzierzawil dzialke za przykladowo100 zlotych to komornik moze zabrac tylko ten dochod z czynszu czy dzialke tez

To zależy od wysokości długu.Jeśli dług jest niewielki,rzędu kilkuset zł, komornik może odstąpić od egzekucji nieruchomości.Ale nie musi.
Jeśli dług jest znaczny,proszę nawet nie liczyć na to, że komornik zadowoli się tą kwotą.

30bania napisał:
to jak bym wydzierzawil dzialke za przykladowo100 zlotych to komornik moze zabrac tylko ten dochod z czynszu czy dzialke tez
W zależności od woli wierzyciela, komornik może prowadzić egzekucję albo tylko z wierzytelności, albo tylko z nieruchomości, albo (co jest bardzo prawdopodobne szczególnie przy znacznym zadłużeniu) z jednego i drugiego równocześnie.

dzieki za dobre rady a jest jakies inne wyjscie?

Tak, może Pan sam, przed interwencją komornika, sprzedać działkę i spłacić długi.

Powrót