Jak ustalić który Sąd wydał klauzulę?!

• Autor wątku Autor wątku sunnyTM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
sunnyTM

sunnyTM

Użytkownik
Odpowiedzi
82
Kochani, mam kłopot z wysłaniem "zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnymu klauzuli wykonalności".

O istnieniu wierzytelności dowiedziałam się, kiedy zobaczyłam blokadę na rachunku bankowym. Bank powiedział o jakiego komornika chodzi. Poprosiłam go listownie o wysłanie wszelkich pism w tej sprawie, gdyż chcę wnieść zażalenie.

Dostałam: Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji na którym jest podany tylko wierzyciel (INKASO w. KRUK) sygnatura akt i daty. Nigdzie nie jest podane KTÓRY SĄD WYDAŁ KLAUZULĘ na której zaskarżenie mam teraz 7 dni od daty odebrania!!! Komornik został wybrany poza właściwością ogólną, więc Sąd może być skądkolwiek! Nie wiem też, czego dotyczy ten dług, ani od kiedy jest przeterminowany! Komornik wysłał mi także POSTANOWIENIE O UMORZENIU wobec bezskuteczności egzekucji. Teraz twierdzi, że już się ta sprawą nie zajmuje!!! Szok! Do kogo mam pisać żeby dostać komplet pism (z kopią pozwu włącznie)?

Przecież bez tych informacji nie mogę wnieść skutecznie skargi, a na dokładkę nie wiem gdzie mam ją złożyć!

Dodam, że mimo umorzenia postępowanie blokada na rachunku jest nadal.

Klauzulę nadaje sąd który wyrokował. Chyba, że sprawa była w odwoławczym, wtedy może również odwoławczy, jeżeli nie odesłał akt. W postanowieniu komorniczym jest wszystko... czytaj czytaj

korf napisał:
Klauzulę nadaje sąd który wyrokował. Chyba, że sprawa była w odwoławczym, wtedy może również odwoławczy, jeżeli nie odesłał akt. W postanowieniu komorniczym jest wszystko... czytaj czytaj

Nie dostałam kopii "Nakazu zapłaty" wydanego przez Sąd, tylko "Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji" - mogę Ci zeskanować to pismo, a także to dot. umorzenia - nie ma tam ani słowa o tym, który Sąd wydał nakaz zapłaty, a potem klauzulę wykonalności. W pouczeniu mam napisane: "Zażalenie kieruje się do Sądu okręgowego za pośrednictwem sądu I instancji, który nadal klauzulę wykonalności (art. 394-398 kpc) w terminie tygodniowym"

HOWK!
Żadnego Sądu nie wskazano! Nie wiem, czy to Sąd w Warszawie, czy w Łodzi, czy może jednak e-sąd z Lublina. Ja nawet nie wiem z jakiego miasta!
Innym słowy - nie wiem jaki Sąd kiedykolwiek zajmował się tą sprawą. Mam tylko te dwa pisemka i żadnych informacji więcej. Przecież gdybym wiedziała, który sąd się tą sprawą zajmował to tego postu by tutaj nie było!

Ostatnia edycja:
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji 1 https://dl.dropboxusercontent.com/u/93663337/A1.jpg
Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji 2 https://dl.dropboxusercontent.com/u/93663337/A2.jpg

POSTANOWIENIE O UMORZENIU 1 https://dl.dropboxusercontent.com/u/93663337/B1.jpg
POSTANOWIENIE O UMORZENIU 2 https://dl.dropboxusercontent.com/u/93663337/B2.jpg

Podkreśliłam informację, o tym, że komornik został wybrany poza właściwością ogólną. To ważna informacja, bo oznacza, że sprawa wcale nie musiała być prowadzona przez Sąd Rejonowy przy którym działa komornik. Co więcej w tymże Sądzie (w Legionowie) nie ma wydziału Gospodarczego... jest w Warszawie. Mam sobie sama szukać wydziału i na chybił-trafił wysyłać zażalenie od którego biegnie mi termin?

Z sygnatury Nc-e wynika że wydał E-Sąd w lublinie. I tam należy się odwoływać.

Dzięki kojot! Ludzie, ale czy to nie jest bezprawne urządzać pozwanym taki quiz? No przecież gdyby nie Ty, to umarł w butach! Ludzie mają sobie zgadywać, skąd taka, czy owa sygnatura...

nie szalej...mogłaś ustalić dzwoniąc do wierzyciela lub komornika a na marginesie komornik nie był zbyt pracowity i w/g mnie nie podał pełnej podstawy tytułu.

Komornik stwierdził w rozmowie telefonicznej, że nie prowadzi już tej sprawy (chociaż nie widziałam w postanowieniu o umorzeniu, informacji o zwrocie tytułu wykonawczego) i w związku z tym nie udzieli mi już żadnych informacji... A Kruk to sami wiecie - sprawa jest u komornika i z nim proszę się kontaktować. Jest wyrok, nie ma dyskusji. Nawet nie wiem jaki jest numer tej sprawy w ich systemie. Chora sytuacja. Wiem jakie pisma mam złożyć do Sądu, bo już raz przeszłam całą tą procedurę i jest OK, Presco zwróciła mi wówczas zajęte pieniądze i czekam już tylko na zwrot kosztów komorniczych, ale pierwszy raz komornik ukrył przed mną nazwę Sądu, który wydał klauzulę wykonalności... Dziadostwo.

Korf jak powinna brzmieć pełna podstawa tytułu wykonawczego? Tzn. czego "temu pismu" brakuje?

A ty chcesz skarżyć klauzulę czy wnieść sprzeciw, przywrócić termin?
Skup się młoda kobieto... W/g mnie wskazanie podstawy powinno brzmieć tak; na podstawie tytułu wykonawczego, nakazu zapłaty Sądu..... z dnia.... sygn, akt zapatrzonego w klauzulę wykonalności z dnia... Porównaj. Ale ja starszak jestem i chyba nie nadążam.

Chcę skarżyć klauzulę, aby nakaz zapłaty utracił moc, a sprawa trafiła do ponownego rozpoznania w sądzie rejonowym w moim mieście. Tam podniosę zarzut przedawnienia. O przywrócenie terminu nie mam po co wnosić, bo termin na jego wniesienie nie rozpoczął swojego biegu - nigdy nie dostałam nakazu zapłaty. W ogóle całą sprawa toczyła się na stary adres, nieaktualny od ponad 10 lat. W innej sprawie 2 miesiące temu wniosłam wszytko hurtem, w razie gdyby nie pomogło jedno, miałam kolejne pisma ;) Sąd uwzględnił tylko zażalenie na klauzulę i ładnie i wyłuszczył, dlaczego nie rozpatrywał wniosku o przywrócenie terminu, a wraz z nim sprzeciwu do nakazu zapłaty. Sprawa czeka w sądzie II instancji w moim mieście, a tymczasem PRESCO już zwróciło mi pieniądze.

Teraz jestem w analogicznej sytuacji. Tylko, że pierwszy raz nazwa Sądu orzekającego została pominięta w tytule wykonawczym. Nie wiem nawet, czy im tak wolno. Wrrrr...

Drogi Korf, nie jestem taka znów młoda - mam 34 lata ;) Zabieram się za studiowanie prawa nieco późno, ale z marszu - jeszcze kończę historię sztuki. Jestem przeszczęśliwa, bo prawo jest pasjonujące!

W sumie tak, ale zawsze zaocznie lub wieczorowo, bo w tygodniu niestety praca. Gdyby nie sesja, studia były by moim hobby. Kierunki humanistyczne są bardzo rozwijające. Historia sztuki to oczywista fanaberia, ale już takie prawo, to bardzo pożyteczna sprawa. Jeśli jeszcze przepiszą mi ocenę z łaciny, to z radości upiję się kefirem ;)

Ostatnia edycja:
Powrót