jak ustalić nazwisko pozwanej

• Autor wątku Autor wątku DellMars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DellMars

Zbanowany
Odpowiedzi
240
chce pozwać najemcę (najemczynię) o zapłatę zaległego czynszu.
mam wskazać na pozwie jej dane osobowe i pesel które są ujęte na Umowie najmu?

wiem że w międzyczasie najemczyni weszła w związek małżeński
(nie wiem czy zmieniło się nazwisko)

czy moim obowiązkiem jest ustalenie aktualnego nazwiska pozwanej? jak mam to przeprowadzić?
czy Sąd to ustala po rozpatrzeniu pozwu? i np. nakaz zapłaty przesyła na już skorygowane nazwisko?

Wskaż to co masz w umowie.

Sąd i tak zrobi zapytanie o dane strony pozwanej i wtedy w aktach sprawy będzie wydruk z aktualnymi danymi.

No chyba nie. Nazwisko jest na tyle ważne, że sąd umorzy postępowanie jeżeli nie wskazesz prawidłowego i wezwany nie uzupelnisz braku. Sugeruję wniosek do bazy pesel-dane wystawia każda gmina.

Skąd sąd będzie wiedział że nazwisko jest nieprawidłowe?

Może z zapytania do PESEL które sam zrobi i które zostanie w aktach?

rewt napisał:
Skąd sąd będzie wiedział że nazwisko jest nieprawidłowe?

Może z zapytania do PESEL które sam zrobi i które zostanie w aktach?
Sąd każdorazowo sprawdza dane w bazie pesel. Jeżeli powód wskaże błędne nazwisko, to sąd wiedząc, jak brzmi prawidłowe nazwisko, wezwie powoda do wskazania prawidłowego nazwiska. Wtedy powód może sprawdzić w aktach sprawy, jak brzmi prawidłowe nazwisko na podstawie wydruku z PESEL-SAD.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Cameleonix serio sądy robią wydruki z PESEL-SAD i składają do akt? Na tyle na ile wiem, tego się nie praktykuje, a po prostu sprawdza i w razie różnicy między baza a pozwem wzywa do wskazania aktualnego nazwiska.

Sam je osobiście robię...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ok, ale zazwyczaj nie robią. Np. w Epu nigdy nie natknąłem się na taki wydruk, a wezwań owszem dostałem już sporo (przez portal powinienem mieć dostęp do każdej czynności i dokumentu) . Tak samo na portalu sądów powszechnych nigdy nie było śladu o takiej czynności sądu, a wrzucają tam najróżniejsze sprawy. Osobiście do akt spraw prawie nigdy nie dokonuje wglądu.

W EPU tego nie robią, bo tam orzekają w oparciu o to co strona powodowa prześle do nich drogą elektroniczną. Nie generują nowych dokumentów. Zauważ z czego składają się "akta" z epu - najczęściej masz tam pozew złożony za pośrednictwem portalu i nawet jeśli w pozwie wymienione są dowody, to się tych dowodów w pełnej "wersji" nie składa; potem masz w takich aktach potwierdzenie doręczenia z epo, i w momencie jak sprawa zostaje przekazana do sądu wg właściwości na skutek, albo stwierdzenia przez referendarza w Epu braku podstaw do rozpoznania w tym trybie, albo na skutek braku możliwości skutecznego doręczenia orzeczenia pozwanemu, to w aktach epu znajduje się orzeczenie o przekazaniu. Na tym akta się kończą.

W "zwykłym" sądzie jest - zaryzykuję twierdzenie "zawsze" - tak jak napisał cameleonix11:
cameleonix11 napisał:
Sąd każdorazowo sprawdza dane w bazie pesel. Jeżeli powód wskaże błędne nazwisko, to sąd wiedząc, jak brzmi prawidłowe nazwisko, wezwie powoda do wskazania prawidłowego nazwiska. Wtedy powód może sprawdzić w aktach sprawy, jak brzmi prawidłowe nazwisko na podstawie wydruku z PESEL-SAD.
Nie mniej jednak strona powodowa musi podać nr PESEL pozwanego/ych lub dane umożlwiające identyfikację w bazie PESEL-SAD, czyli np. imiona rodziców, datę urodzenia, ewentualnie imię współmałżonka, czasami nr dowodu osobistego.

UśmiechniętyParagraf napisał:
na portalu sądów powszechnych nigdy nie było śladu
Bo to nie dokument generowany w programie Currenda czy Praetor, do którego podgląd w pewnym zakresie mają strony za pośrednictwem portalu.

Ostatnia edycja:
Ffenix ale w EPU bazę pesel badają. Raz przed orzekaniem, drugi ewentualnie jeżeli nakaz z pozwem nie zostanie doręczony. Ot, wczoraj mi postępowanie umorzyło dlatego, że pozwana zmarła przed wytoczeniem powództwa. Raz na jakiś czas wzywają mnie do wskazania adresu, bo nakaz do nich wrócił z adnotacją świadcząca, że coś było nie tak z adresem w pozwie, a ref ustalił w bazie pesel, że adres w pozwie jest nieaktualny. Poza tym w aktach epu jest też zeskanowany sprzeciw, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by trafił tam każdy inny dokument mający znaczenie dla sprawy.

Ostatnia edycja:
Powrót