Jak uzasadnić wniosek o uzyskanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku agnw
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnw

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Od półtorej roku mieszkam w Niemczech i też tutaj staram się o uzysaknie niemieckiego obywatelstwa, które należy mi się po ojcu. Jak wiadomo jest to najkrótsza droga uzyskania takowego obywatelstwa, jednakże w moim przypadku pan urzędnik stwarza mi pewne problemy; we wniosku musiałam uzasadnić dlaczego chcę uzyskać obywatelstwo. Powód, który podałam ("ponieważ pracuję tutaj i mieszkam, a obywatelstwo dałoby mi większe możliwości rozwoju") okazał się dla pana urzędnika niewystraczający. Dosadnie kazał mi "wrócić, kiedy już znajdę sobie lepszy powód, bo teraz jesteśmy w UE i każdy ma równe prawa". W związku z tym proszę mi doradzić, jaki konkretny powód podać, aby w końcu przestano stwarzać mi problemy i abym mogła dostać obywatelstwo.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

"...staram się o uzysaknie niemieckiego obywatelstwa, które należy mi się po ojcu. "

Jaki wniosek ty zlozylas? Wniosek o nadanie (Einbürgerung) obywatelstwa czy wniosek o wydanie Staatsangehörigkeitsausweis czyli o stwierdzenie posiadania obywatelstwa.
Nigdy nie slyszalem, zeby wniosek o stwierdzenie posiadania obywatelstwa trzeba bylo uzasadniac.

Wniosek, który dostałam w urzędzie to "Antrag auf Feststellung der deutschen Staatsangehoerigkeit" i jest tam rubryka, w której mam podać swoje uzasadnienie (Der ausweis wird benoetigt a) zum Zwecke, b) zur Vorlage bei) z czego wiadomo, że opcja b) odpada, a w opcji pierwszej kazano mi podać powód dla którego obywatelstwa/dowodu potrzebuję. Dodam, że sytuacja dzieje się na Bawarii.

Normalnie to sluzy tylko do tego, ze "zur Vorlage bei" (do przedlozenia np. w niemieckim "ZUSie) jest bezplatne, a opcja a) jest platna.
Napisz "zur Ausstellung eines deutschen Reisepasses", moim zdaniem nie jego sprawa jest oczekiwanie jakichs wypracowan ne temat glebszego celu posiadania obywatelstwa niemieckiego.
I najlepiej wyslij mu wypelniony wniosek poczta, bo gadac to on sobie duzo moze, ale jak bedzie ci chcial odrzucic wniosek za rzekome "zle uzasadnienie", to sam bedzie musial to pisemnie uzasadnic, a na to sie takimi glupimi slowami jak ustnie nie odwazy

PS
Przy okazji, "w Bawarii" a nie "na Bawarii", tak jak "w Wielkopolsce" a nie "na Wielkopolsce" ;-)

Ostatnia edycja:
Super, dziękuję Ci bardzo! :)

Wiesz może jeszcze ile taka przyjemność kosztuje? :)

Powrót