jak uzasadnić zażalenia

• Autor wątku Autor wątku marcelm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcelm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam
Drodzy forumowicze,
Bardzo proszę o pomoc w sprawie napisania zażalenia do postanowienia zarządzenia tymczasowego o tymczasowe alimenty przyznane w kwocie 500zł z klauzulą wykonalności.
Dziś, tj 15 lutego otrzymałem informację, że alimenty mam realizować do rąk powódki do 15 każdego miesiąca z góry wraz z odsetkami za zwłokę.
Pytania:
1.Jak uzasadnić zażalenia i sprawić postanowienie zostało cofnięte lub kwota została zmniejszona?
2.Co z terminami, jak odbierając pismo 15.02(w dniu którym przyszło)mogę realizować płatności "do rąk powódki" bez zwłoki, powódka mieszka kilkaset km ode mnie?
3.Co w przypadku gdy wygram(powódka-matka alkoholiczka)?Kto mi odda pieniądze, ona, sąd?
4.Czy to oznacza, że już muszę jej płacić bez względu na moje zażalenie?

Dziękuję za odpowiedzi

A wczesniej nie otrzymal Pan pozwu z zadaniem zabezpieczenia?

Nie, dostałem w dniu 15.02 o godz. 20.00 Postanowienie o zabezpieczeniu roszczenia alimentacyjnego w kwocie 500 zł mies płatne od dnia 20 sty. - do każdego 15go miesiąca z góry i inf. że Sąd nadaje klauzulę wykonalności.

Nie wspomnę już ze w piśmie tym pojawia się nagle jakiś tekst - chyba skopiowany templete, że:

:....sąd zasądził tytułem zabezpieczenia roszczeń kwotę 500 zł, nie zaś kwotę 1000 zł, o jaką tytułem alimentów i zabezpieczenia wystąpiła przedstawicielka małoletniego powoda"
jakiego małopetniego powoda, w tym piśmie roi się od błędów. To matka alkoholiczka chce ode mnie alimentów, nie ma tam żadnego małoletniego powoda.
Jak skutecznie złożyć zażalenie i czy to zażalenie może też dotyczyć klauzuli wykonalności?

Powrót