jak uzyskać alimenty

• Autor wątku Autor wątku Paulina78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulina78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, niedawno rozstałam się z mężem, mamy dwoje dzieci (6 lat), rozwód będzie przeprowadzony bez orzekania o winie, z mężem umawiałam się, że będzie płacił 1000zł na dzieci, niestety po mojej wyprowadzce zmienił zdanie i stwierdził, że nie stać go na to, dzisiaj przelał 600zł, (zarabia 3500,00zł), poza tym powinien zwrócić mi kwotę włożonš w remont domu, niestety nie mam jak tego udowodnić ponieważ dom jest jego matki i wszystkie rachunki były na niš, wydaliœmy na remont ok. 40000zł, ja jeszcze spłacam częœć kredytu który moja mama wzięła na ten remont ok. 3000zł jeszcze pozostało.
po rozmowie z mężem i kłótni z jego matkš, powiedzieli że zwrócš mi kasę którš włożyliœmy, ale dopiero po uregulowaniu spraw rozwodowych, bo bojš sie, że nie spłacę kredytu który mam na swój samochód i mój mšż będzie musiał go spłacić, ale najważniejsza rzecz to alimenty dla dzieci, o ile mogę się ubiegać, wynajmuję mieszkanie, płacę 600 zł za przedszkole, we wrzeœniu pójdš do zerówki i muszę znaleŸć opiekunkę, do tej pory jeŸdziły na konie raz w tygodniu, na paliwo też muszę wydawać żeby je wozić, a jeszcze sprawy bieżšce (ja zarabiam ok.3000zł) on teraz mieszka z rodzicami, nasz dom jest zamknięty od czasu wyprowadzki.
I najważniejsze jakie dokumenty muszę złożyć i co zrobić najpierw żeby jakoœ prawnie uzyskać alimenty, dodam że jeszcze formalnie jesteœmy małżeństwem
z góry dziękuję za pomoc
Paulina

Proponują obecnie złożyć wniosek o udzielenie zabezpieczenia przyszłych roszczeń alimentacyjnych.
A po uzyskaniu wyroku orzekającego o rozwodzie :
Pozew o alimenty wraz z wymaganymi dokumentami:
- odpis skrócony aktu małżeństwa,
- odpis skrócony aktu urodzenia dziecka,
- odpis wyroku o rozwodzie
- zaświadczenie o zarobkach,
Złożyć do Sądu Rejonowego Wydział Rodzinny i Nieletnich.
Wyliczyć opłaty m-czne dot. :
- mieszkania,
- zakupu ubrań, żywności, leków i innych potrzeb dzieci,
- szkoły, przedszkola, pomocy rozwijających/naukowych, etc.
Wykazać, że pozwany posiada środki na żądaną kwotę alimentów.

Powrót