jak uzyskać obywatelstwo francuskie?

• Autor wątku Autor wątku ailin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ailin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Chciałaby uzyskać obywatelstwo francuskie, ale nie wiem czy jest to możliwe w moim przypadku i jak się do tego zabrać? Mój ojciec urodził się we Francji, w 1945 r., z rodziców emigrantów z Polski (rodzice, Polacy, nie posiadali obywatelstwa francuskiego). Otrzymał obywatelstwo francuskie z urodzenia. Kiedy miał kilka lat rodzina powróciła do Polski, a ojciec mój w Polsce musiał zrzec się obywatelstwa francuskiego, na rzecz polskiego. Do dnia dzisiejszego posiada jedynie obywatelstwo polskie (nie chce odzyskać francuskiego), i oczywiście akt urodzenia we Francji.

akt urodzenia,oraz dane twojego ojca,oraz jakis dokument ze jest obywatelem francji,np dane rodzicow,miejsce zamieszkania w francji,i napewno wizyta w konsulacie francuskim w warszawie lub krakowie,tam ci powiedza co masz zrobic,gdyz kazdy przypadek jest inny

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jedynym dokumentem potwierdzającym, że mój ojciec jest obywatelem Francji to akt urodzenia.Z kolei jego ojciec zmarł we Francji i tam jest pochowany. Część rodziny mieszka w miasteczku, gdzie urodził się mój ojciec, ale nigdy nie utrzymywali z nim kontaktu. Posiadam jednak informacje o tym, gdzie mieszkali. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam:smile:

jeśli posiadasz akt urodzenia,to życzę:!: powodzenia w konsulacie

Witam! mam pytanie do Ailin - czy udało Ci się uzyskać obywatelstwo? mam podobną sytuacje. Mój ociec urodził się w Nicei w 1927 r. Jego rodzice byli emigrantami z wilna. Wiem, że babcia mieszkała w Paryżu do smierci do 1963r, ale nie miała obywatelstwa, miała paszport nansenowski, czyli była bezpaństwowcem. Ojciec, jak przybył do Polski musiał zrzec się obywatelstwa francuskiego. Zastanawiam się czy mam szansę na uzyskanie obywatelstwa francuskiego. nie mam żadnych dokumentów. Mam adres babki w Paryżu, pod którym mieszkała do śmierci.

Mam obywatelstwo polskie i niemieckie, a chcialbym jeszcze francuskie. Jest to mozliwe ?
W LC sluzylem tylko 3 lata. Wydalono mnie ze wzgledow emocjonalnych. Nie dostale zadnych odpraw. Szukam pracy i nic. Mam jakies szanse na zasilek we francji. W tej chwili przebywam w polsce.
Nadmieniam, ze prace moglem miec. na dachach niektorych afrykanskich panstw !

Ostatnia edycja:
Powrót