Jak uzyskać wyrok na dłużnika będącego w UK

• Autor wątku Autor wątku Świerzynka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Świerzynka1

Świerzynka

Użytkownik
Odpowiedzi
280
Proszęmi powiedzieć jak mam uzyskać wyrok sądowy w UK na dłużnika. Mieszkam w Polsce i mam wyrok sądu rejonowego. Dłużnik przed sadem złożył swoje pisemne zobowiązanie, że wywiąze się z wyroku zaocznego. Dostałam 2 przelewy i to wszystko od stycznia 2015r.

Jeśli, jak sama piszesz, masz już wyrok polskiego sądu rejonowego, to żaden nowy wyrok sądowy w UK nie jest Ci potrzebny. Ten polski wyrok jest wykonalny także w UK, ale konieczne jest spełnienie pewnych formalności:

1. Złoż w polskim sądzie, w tym, który ten wyrok wydał, wniosek o wystawienie zaświadczenia, które jest przewidziane w art. 54 ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 44/2001 z dnia 22 grudnia 2000 r. (to zaświadczenie jest formularzowe, a sądy wiedzą, o jakie zaświadczenie chodzi; opłata kancelaryjna wynosi 50,- zł. Zakładam, że ten polski wyrok jest już zaopatrzony w polską klauzulę wykonalności. Jeśli nie, to musi także złożyć odpowiedni wniosek o nadanie klauzuli wykonalności temu wyrokowi.

2. Jeśli będziesz już miała to zaświadczenie wg. art. 54 w/w Rozporządzenia nr 44/2001, to wraz z orginałem wyroku z klauzulą wykonalności i jego tłumaczeniem (tłumacz przysięgły) złożysz we właściwym miejscowo (tam gdzie mieszka dłużnik) wniosek o uznanie tego wyroku za wykonalny; tzn. o nadanie temu polskiemu wyrokowi angielskiej wykonalności.

Ostatnia edycja:
A czy jest to istotne dla sprawy, że dłużnik jest już rezydentem albo być może nawet postarał się juz o obywatelstwo ???

Czy ten wniosek trzeba wypełnić i dopiero przetłumaczyć ??? Czy ten wniosek jest wnioskiem o nadanie wyrokowi polskiemu wykonalności ?? :help:

Nie ma znaczenia, czy jest rezydentem, czy obywatelem angielskim, czy kuzynem tamtejszej królowej. Jest dłużnikiem, a dług jest stwierdzony prawomocnym wyrokiem polskiego sądu. Ważna jest procedura egzekucyjna, bo dłużnik mieszka w Anglii i tylko komornik angielski względnie inne powołane do tego urzędy w Anglii są władne ściągać ten dług pod przymusem, Polski komornik nie może pojechać do Anglii i ściągać tego długu; musi to być tamtejszy komornik. Ale po to, żeby tamtejszy komornik się tym zajął, musi mieć on w ręku ten polski wyrok z angielską klauzulą wykonalności. I właśnie w tym celu polski sąd, który wydał ten wyrok, musi wystawić to zaświadczenie zgodne z prawem Unii Europejskiej, zaś Ty, po otrzymaniu tego zaświadczenia musisz złożyć wniosek do angielskiego sądu o uznanie tego polskiego wyroku za wykonalny i o nadanie mu angielskiej klauzuli wykonalności. Oczywiście, do tego wniosku (a musi on być napisany po angielsku )dołączysz orginał tego polskiego wyroku (z tłumaczeniem na angielski) z tym zaświadczeniem polskiego sądu, o którym pisałem wcześniej. Dopiero wówczas sąd angielski wyda dokument o wykonalności tego wyroku w Anglii i z tymi papierami pójdziesz do angielskiego komornika, który weźmie to do teczki i pójdzie do dłużnika ściągnąć Twoje pieniądze.

erkorda napisał:
z tymi papierami pójdziesz do angielskiego komornika, który weźmie to do teczki i pójdzie do dłużnika ściągnąć Twoje pieniądze.

Dzięki :) Mam nadzieję, że nie muszę "iść " - wystarczy posłużyć się pocztą ???

Może jeszcze sprecyzuję.
Sprawa jest o alimenty. Dług powstał z tego powodu, że od stycznia tego roku nie wpłynęły żadne wpłaty. Ja to traktuję jako dług. Czy sąd też ?? A może najpierw zrobić sprawe cywilną o spłatę długu ?? Potem co roku (jeśli nie pomoże) powtarzać czynność - do skutku.

Powrót