Jak wnieść sprzeciw podczas rozprawy

• Autor wątku Autor wątku dragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Jestem przed rozprawą w Sądzie Rejonowym gdzie po stronie przeciwnej/pozwanej mogę spodziewać się prawnika/radcy. Interesuje mnie zatem w czy/kiedy/w jakiej formie mogę zgłaszać sprzeciw/sprostowanie/komentarze do tego co będzie wygłaszała strona pozwana?
Czy mogę np w trakcie odpowiedzi strony pozwanej wtrącać moje opinie?

podczas rozprawy najpierw będzie wypowiadal się powod (pełnomocnik), a następnie pan będzie miał możliwość zajecia stanowiska.

ja jestem powodem a moje pytanie wynika z tego że byłem już na 1 (innej) rozprawie gdzie Sąd mnie przesłuchał a potem Pozwanego. Pozwany mówił coś do czego chciałem się odnieść gdyż w mojej opinii było nieprawdą ale Sąd już nie pytał się mnie o to czy mam coś do powiedzenia tylko kontynuował sprawę i ją zamknął.
Wtedy na szczęście wyrok był na moją korzyść ale zastanawiam się co można zrobić aby móc skomentować na bieżąco to co Pozwany zezna?

przed zamknieciem rozprawy sad zawsze udziela jeszcze glosu - "ostatniego słowa" - stronom. wtedy jeszcze można się probowac odnosić.

niemniej, to przewodniczący składu sędziowskiego decyduje, czy okoliczności sprawy zostały już dostatecznie wyjaśnione, a wiec nie ma potrzeby dalszego wysłuchiwania stron i można zamknąć rozprawe.

Możesz napisać pismo procesowe i zapoznaj się z protokołem.

Na tym etapie sprawy wszelkie pisma procesowe sąd pomija/ zwraca.
Pisma procesowe to: pozew, odpowiedź na pozew, wniosek dowodowy, apelacja i odpowiedź na apelację. Nic poza tym.
Jedynym ratunkiem jest napisanie załącznika do protokołu rozprawy (tej, która już się odbyła, albo tej, która ma się odbyć). Załącznik nie jest pismem procesowym ani pismem przygotowawczym i nie trzeba go dostarczać w 2 egzemplarzach. Niestety, niektórzy sendziowie uważają go za pismo procesowe i pomijają.

To, Korf, możesz doczytać:

Praktyczne różnice między pismem przygotowawczym a załącznikiem do protokołu w postępowaniu cywilnym. - Prawimy.pl

https://poradniksadowy.wordpress.com/2013/07/08/pisma-przygotowawcze-teoria-problemy-i-praktyka/

tylko pytanie, co z tego, że inni nie pomijają. załącznik do protokołu nie może zawierać niczego, co nie zostało podniesione w postępowaniu wcześniej. nawet więc jeśli sąd "dopuści" załącznik, to i tak "pominie" wszystkie nowe okoliczności w nim zawarte.

Johnny99 napisał:
załącznik do protokołu nie może zawierać niczego, co nie zostało podniesione w postępowaniu wcześniej

Stąd optymalna opcja- załącznik do protokołu rozprawy, która ma się dopiero odbyć i dostarczyć min. tydzień przed planowaną rozprawą. Na rozprawie podnosić wszystko, co w załączniku; jak się nie da wszystkiego, to koniecznie choćby tylko marginalnie. Najwyżej czytać dyktując do protokołu :)

Chyba, że masz lepszą opcję?

Nie wiesz o czym piszesz! Dużo wody upłynie nim pojmiesz. Jakie są postępowania i jakie pismo składa się w toku sprawy w zależności od postępowania.

Klara.b napisał:
Stąd optymalna opcja- załącznik do protokołu rozprawy, która ma się dopiero odbyć i dostarczyć min. tydzień przed planowaną rozprawą. Na rozprawie podnosić wszystko, co w załączniku; jak się nie da wszystkiego, to koniecznie choćby tylko marginalnie. Najwyżej czytać dyktując do protokołu :)

Chyba, że masz lepszą opcję?

zgodnie z utrwalonym poglądem orzecznictwa i doktryny, taka opcja nie wchodzi w gre - załącznik może jedynie doprecyzować twierdzenia zgłoszone uprzednio ustnie na posiedzeniu. taka jest jego rola. załącznik zlozony przed posiedzeniem sad powinien potraktować jak zwykle pismo przygotowawcze i potraktować odpowiednio..

Oświecisz?
Tylko tak wiesz, odnośnie TEJ konkretnej sprawy.
:)

@ klara Ty troll jesteś. I niezły mieszacz. Polemika zbędna.

Johnny99 napisał:
zgodnie z utrwalonym poglądem orzecznictwa i doktryny, taka opcja nie wchodzi w gre - załącznik może jedynie doprecyzować twierdzenia zgłoszone uprzednio ustnie na posiedzeniu.

Skąd wziąłes to "uprzednio"?

Załącznik do protokołu jest bowiem częścią protokołu posiedzenia i ma na celu uzupełnienie jego treści o bardziej precyzyjne i pełniejsze przedstawienie wniosków (wywodów, konkluzji) oraz oświadczeń (twierdzeń i wypowiedzi) strony składającej załącznik. W szczególności może zawierać pełniejsze wywody prawne przedstawione na posiedzeniu, doprecyzowanie tez dowodowych i wniosków, odniesienie się do twierdzeń i wywodów innych uczestników postępowania złożonych na posiedzeniu. Zawsze jego treść musi mieć związek z wypowiedziami autora załącznika złożonymi na posiedzeniu, którego załącznik dotyczy. Jak wskazał Sąd Najwyższy w wyroku z dnia 13 listopada 2003 r., I CK 229/02, załącznik do protokołu rozprawy nie ma znaczenia autonomicznego; jego rola jest pomocnicza w stosunku do obowiązującej zasady ustności rozprawy.

Jedyny niezbędny element to obecność na rozprawie wnoszącego załącznik.

korf napisał:
Polemika zbędna.

Oh, nie poddawaj się...
Nie tylko ja chciałabym zostać oświecona- jakież to pismo procesowe na obecnym etapie może wnieść Autor wątku:

Nadto Sąd Najwyższy w wyroku z 13 grudnia 2012 r. (sygn. akt III CKS 300/2012; OSNC 2013/3 poz. 42) wskazał, że „podstawowym celem art. 207 § 3 k.p.c. – ulokowanego pośród przepisów normujących postępowanie rozpoznawcze przed sądem pierwszej instancji oraz, przy zastosowaniu art. 391 § 1 k.p.c., także postępowanie rozpoznawcze przed sądem apelacyjnym – jest nadanie właściwego znaczenia ustnej rozprawie i przez to wzmocnienie zasady ustności, często w dotychczasowej praktyce deprecjonowanej przez mnożenie zbędnych pism procesowych, niejednokrotnie o podobnej treści, przesyconych jałowymi wywodami niedotyczącymi istoty sprawy”. Dlatego też hołdując zasadzie ustności rozprawy, należy mieć na uwadze, że bardziej wskazana jest dbałość o precyzyjne formułowanie swojego stanowiska na rozprawie niż składanie w toku sprawy kolejnych pism procesowych, które do sprawy nie wnosiłyby niczego nowego.

Ostatnia edycja:
po 1. - z samej treści art. 161 kpc który wyraźnie stwierdza, ze załącznik sklada się "w toku posiedzenia", chyba ze sad ustali na to termin (zd. drugie)

po 2. - wyrok SN I CK 229/02

po 3. - wykladnia systemowa: instytucja załącznika nie może być interpretowana w ten sposób, ze moglaby sluzyc do obejścia zasad prekluzji

@ Johnny99 niepotrzebnie tłumaczysz. Miała ników multum i wszystkie zbananowane, ten też.

Powrót