jak wybrnąc z tej sytuacji???komornik a niski dochód..

• Autor wątku Autor wątku dura lex, sed lex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dura lex, sed lex

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam mam nie spłacone dwie karty kredytowe jedną na 4200 zł a drugą ok 3900 zł. Oba zadłużenia znajdują sie u komornika ( każde u innego). karty nie są spłacane od ok 1,5roku,ponieważ straciłam prace i nie miałam źródła dochodów. od miesiąca pracuje w firmie produkcyjnej przez agencje pracy tymczasowej(na umowę O PRACE).umowy są przedłużane co dwa tyg. Wynagrodzenie po przepracowaniu całego miesiąca wynosi 1100 zł netto, a najniższa krajowa na rok 2011 1037zł. Z tym, że nie zawsze moge pracować cały miesiąc wszystko zalęzy od agnecji czy przedłuży umowę, w przypadku gdy umowa trwa tylko 2 tyg w mies moj zarobek wynosi ok 500 - 600 zł. Mam pytanie ponieważ moje zarobki są o zaledwie 70 zł wieksze od minimum krajowego czy zatem komornik może ode mnie ściągać pieniądze za te karty. dodam żę płacę mamie 350 zł na życie + 200 zł na rachunki bieżące tj, woda, prąd tel. czyli 550 zł do tego ok 350 zł na dojazd do pracy co daje nam kwotę 900 zł i 200 zł zostaje na inne wydatki tj, np leki czy inne niespodziewane przypadki wmiesiącu . czymogę sie ubiegać o jakieś odroczenie płatności do czasu znalezienia zwykłej pracy , bądz ubiegać sie o umorzenie długu.jeśli tak jak należy to zrobić. wiem , że zobowiązania należy spłacaćale w mojej obecnej sytuacji majątkowej jest to niemożliwe. proszę o pilną odpowiedź jak wybrnąć z tej sytuacji

Można próbować dogadywać się z wierzycielem (to on jest władny do podejmowania decyzji w sprawie odroczenia spłaty, rozkładania zobowiązania na raty czy też jego umorzenia).

rozumiem czyli należy wystosować odpowiednie pismo do banku... w jaki sposob moge to zrobic, sąjakies formularze bądz wzór takiegi pisma???

dotego moja wypłata przychodzi na kontomojego chłopaka czy zatem komornik możęzablokować jego konto i wziąc z niego pieniądze, na tokonto wpływa tez jego wypłata.

dodam że tytuł wykonawczy jest i dostałam pismo o zajęciu

Ostatnią edycję dokonał moderator:
wejsc na konto chlopaka nie moze, ale po prostu zglosi sie do twojego pracodawcy i przed wyslaniem do ciebie pensji juz zrobi potracenie i to pracodawca mu da nalezna komornikowi czesc wynagrodzenia.

czyli mój niski dochó nie ma zadnego wpływu na zajecie komornicze. nie ma żadnych regulacji prawnych w tej kwestii?? a pismo do abnku jak należy sformułować

Powrót