Jak wybrnąć z tej sytuacji?

• Autor wątku Autor wątku A lex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A lex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Kupiłem samochód, który był ubezpieczony w 'Warcie' przez poprzedniego właściciela. OC było jeszcze ważne przez dwa miesiące- czyli do 11.11.2007r. Ja jako świerzy kierowca niedoświadczony w takich sprawach wyjeździłem to ubezpieczenie do końca. Nie zgłaszałem nic w 'Warcie' że jestem nowym właścicielem i nic w tym stylu...poprostu jeździłem. Myślałem, że kiedy ubezpieczenie się skończy to pojade załatwić następne i koniec. Ubezpieczenie się skończyło i jakoś mi brakowało czasu żeby to załatwić. Wybrałem się do 'Warty' po miesiącu od ukończenia ubezpieczenia. Powiedzieli mi, że w takim wypadku muszę pozostać w 'Warcie' i zapłacić roczną składkę właśnie u nich. Problem by był o wiele mniejszy gdyby nie wyliczyli mi składki rocznej 5 tysięcy złotych:/ Nie mam żadnych zniżek, ale czemu aż tyle? Powiedzieli mi że mam 100% zwyżki za coś tam - nie pamiętam dokładnie za co. Do tej pory nie załatwiłem tego ubezpieczenia...

Pytanie do Was...Jak wybrnąć z tej sytuacji żeby nie płacić, aż tyle pieniędzy? Wpadłem na pomysł żeby zrobić darowizne samochodu na ojca. Z tego co wiem to stanie się on wtedy współwłaścicielem i będą go obowiązywały zniżki. Czy to przejdzie? Czy 'Warta' ma wogole prawo żądać odemnie pieniędzy skoro ja z nimi nic nie podpisywałem?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam
Alex

[cytat="A lex"]

Czy 'Warta' ma wogóle prawo żądać ode mnie pieniędzy skoro ja z nimi nic nie podpisywałem?
Alex[/cytat]

Skoro nie wypowiedziałeś do 30 dni od zakupu, ani przed końcem daty wcześniejszej polisy to ma prawo, a Ty jesteś zobowiązany zapłacić (bez wypowiedzenia polisa jest automatycznie przedłużana na następny okres)

Możesz zrobić darowiznę na ojca ale żeby nie było obiekcji data darowizny powinna być z przed końca tamtej polisy oc, a wg mnie najlepiej do 30dni od zakupu (ze wzg. iż mogą zażądać dopłaty, a przy Twoich zwyżkach 100% może to być parę zł dopłaty)

Czyli jak zrobie darowizne teraz to mi nic nie da...? :wow:

A jeśli zapłace im te 5 tys. i od razu sprzedam auto (ojcu oczywiście) to istnieje możliwość że oni mi oddadzą te pieniądze? Gdzieś tak słyszałem więc pytam.

cytat
"A jeśli zapłace im te 5 tys. i od razu sprzedam auto (ojcu oczywiście) to istnieje możliwość że oni mi oddadzą te pieniądze?"

Zwrócą część tej kwoty tzn. za pozostały niewykorzystany okres pod warunkiem, że Twój ojciec przedstawi im oświadczenie że rzeka się kontynuacji ubezpieczenia i tu też ma 30 dni od dnia widniejącego na umowie jako data zakupu.

Powrót