Jak wycofać pozew EPU (e-sąd) ?

• Autor wątku Autor wątku Andrzejcom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzejcom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Mam pytanie jak w temacie.
W jaki sposób (jeśli jest taka możliwość) można wycofać pozew w e-sądzie ?

Sprawa wygląda tak, że jestem powodem i dostałem niezbyt korzystne rozstrzygniecie a w zasadzie jego brak - bo sprawa ze względu na (źle obliczone) odsetki została skierowana do SR w miejscowości pozwanej, który jest kilkaset km ode mnie.
... a czas nagli bo na odwołanie/skargę - jest raptem kilka dni.
Wyczytałem na forum, że można wycofać pozew... ale jak tego dokonać - krok po kroku - tego niestety już nie ma.
Jak wspomniałem powyżej na stronie e-sądu jest aktualnie tylko możliwość "skargi".
Prośba więc o pomoc - może ktoś już to przerabiał.

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

"Wchodzisz" w sprawę, klikasz guzik "cofnij częściowo pozew", klikasz "cofnij roszczenie".

Rzeczywiście jest takie coś w "Moich sprawach" - aczkolwiek nie od razu - jak we wszystkich innych zakładkach.. jak np. w "Moich doręczeniach"
W zakładce "Moje sprawy" ukazuje się to z jakimś minutowym opóźnieniem... (a początkowo jest tak jakby w ogóle tych spraw nie było)
No ale efekt się liczy...

WIELKIE DZIĘKI !!

Wycofałem - ale nie pozew a roszczenie o te źle naliczone odsetki.
Zastanawiam się czy to teraz jest dobrze bo jak wspominałem sprawa została JUŻ skierowana do Sądu Rejonowego... cyt:
"...na podstawie art. 505 [33] § 1 k.p.c. w zw. zart. 499 pkt. 2 k.p.c sprawa podlega przekazaniu do rozpoznania sądowi właściwości ogólnej pozwanego..."

Tylko jak pomniejszyłem roszczenia o odsetki - to ta sprawa jak rozumiem - nie wróciła "automatycznie" z powrotem do e-sądu tylko w dalszym ciągu będzie rozpatrywana przez SR?
Pytanie:
Jak to zrobić aby z powrotem kontynuowana ona była w e-sądzie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam

Powrót