Jak wydać szkolenie, przewodnik multimedialny na DVD

• Autor wątku Autor wątku kowi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam jestem nowym użytkownikiem forum i mam pytanie.

Pewnego dnia narodził się ciekawy pomysł w mojej głowie. Pomysł zrealizowałem praktycznie do końca i chciałbym wydać płytę ze szkoleniem na Dvd mojego autorstwa. Chciałbym aby produkt był ogólnie dostępny, legalnie sprzedawany w sklepach. Niestety nie za bardzo wiem jak mam się zabrać za wydanie takiej płyty. Proszę o opisanie krok po kroku jak się za to zabrać ?? Czy mógłbym zarejestrować własne wydawnictwo ?? Czy są "drukarnie" płyt dvd, czyli umożliwiły mi profesjonalne skopiowanie płyty w ilości np. 10 000 egz. Czy mógłbym szkolenia (płyty) samodzielnie rozprowadzać po sklepach ?? Czy może lepiej współpracować z wydawnictwem, które to wszystko za mnie załatwi... Czy przy wydawaniu płyty muszę pozyskać licencje, jakoś zastrzec prawa autorskie... Szczerze powiem, że w takich sprawach jestem kompletnie zielony i mam nadzieje że ktoś mi pomoże...

PS. W jaki sposób stworzyć umowę o poufność, można napisać samemu ?? Umową jest mi potrzebna do rozmów ze sponsorami i inwestorami mojego innego pomysłu...
PS. Jeżeli w internecie jest jakieś dobre zródło wiedzy na temat tego typu spraw to proszę o linka

Z góry dziękuje
Pozdrawiam Paweł:)

Po pierwsze.
Dysponujesz materiałem, co do którego posiadasz pełne prawa autorskie (rozumiem, że do zdjęć czy ew podkładu dźwiękowego także), nie musisz nigdzie tych praw zastrzegać, gdyż dysponujesz nimi w myśl samych przepisów.
Możesz teraz postąpić dwojako:
1. Samemu założyć firmę, (nie musi być to wydawnictwo) której zadaniem będzie dystrybucja tego materiału po sklepach (nagrywanie czy kopiowanie płyt wraz z nadrukiem jest szeroko oferowane w sieci - często wraz z projektowaniem i wykonywaniem okładek - poszukaj w google pod hasłem: tłoczenie płyt; niskonakładowe nagrywanie płyt et.)
2. Poszukać wydawcy lub dystrybutora, którego zachęcisz do współpracy (tańsze rozwiązanie, choć będziesz musiał się podzielić dość dużą częścią dochodu)

Jest jeszcze trzecia droga - zacząć od podstaw budować własną markę np. najpierw poprzez stworzenie serwisu promującego materiały (przykładowo blog + prosty sklep internetowy w którym będziesz sprzedawał początkowo ten materiał a później kolejne), poszerzając świadomość marki wśród klientów następnie przechodząc łagodniej do następnych kanałów dystrybucji (serwisy tematyczne, inne sklepy internetowe, czy w końcu, zwykłe sklepy)
Oświadczenie o poufności (oczywiście do przerobienia na własne potrzeby) znajdziesz tutaj

Do tego co napisał Dombel można by dodać, że samo: zaprojektowanie okładki/pudełko, produkcja płyty to sprawy proste. Trzeba "tylko" wyłożyć nieco kapitału. Prawdziwym wydatkiem i problemem jest przeprowadzenie reklamy - po to zeby dotrzeć z produktem do klientów.

Powrót