Jak wyegzekwować alimenty od matki?

• Autor wątku Autor wątku useeer123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

useeer123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Na wstępie chciałam zaznaczyć, że jestem osobą dorosłą, studiującą, pracuję dorywczo, ale nie mam dużych zarobków- moje dochody za zeszły rok dla porównania nie przekroczyły 2000zł brutto.
Od 4 roku życia nie mieszkamy z moim ojcem, płaci natomiast alimenty, obecnie 500zł, które od niedawna dostaję ja, a nie moja mama.
Od kilku miesięcy moja mama zaczęła spotykać się z jakimś mężczyzną, praktycznie u niego mieszka razem z moja młodszą siostrą w domu bywa kilka razy w tygodniu, niekiedy nawet zostają na noc. Niejednokrotnie od tej pory powtarzała, że chce się wyprowadzić i nie interesuje ją gdzie będę mieszkać a pieniędzy na życie od niej nie dostanę, chyba, że wniosę sprawę alimentacyjną.
póki co mama płaci za mieszkanie w którym czasem bywa i za media, ale dziś podczas kłótni poinformowała mnie, że do końca przyszłego miesiąca planuje zrezygnować z tego mieszkania i powinnam zastanowić się gdzie będę mieszkać i jak za to zapłacę. Traktuję to bardzo poważnie, ponieważ znam swoją matkę i wiem, że do takich rzeczy jest skłonna.
Ogólnie mama z uwagi na różne dotacje i chęć podniesienia alimentów na moją siostrę ze strony jej ojca, ma na wykazie niskie zarobki, ale w rzeczywistości zarabia więcej i więcej mogłaby zarabiać gdyby nie zwolniła się z poprzedniej firmy ( mama pracuje w tym samym zawodzie tylko zmieniła miejsce pracy).
Chciałam prosić o radę jak zabrać się za tę sprawę, pozew o alimenty, tak żeby jak najszybciej uzyskać obowiązek zapłaty na mojej mamie i jak ewentualnie zabrać się za udowodnienie wykazu zarobków. Chciałam też zapytać jak można uzyskać bezpłatną pomoc adwokata w tej sprawie
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

studiuję dziennie. Na chwilę obecną płaci, ale w przyszłym miesiącu ma sie to zmienić, a ja zostanę bez mieszkania i pieniędzy

Dodam wnosisz pozew wraz z wnioskiem o zabezpieczenie na czas trwania sprawy. W ten sposob alimenty beda wplywac po kilku tygodniach od zloenia pozwu, a nie po wielu miesiacach (czasem sprawy alimentacyjne trwaja kilka miesiecy).
W pozwie koniecznie wspomniec, o zmianie pracy w ostatnich 3 latach przez matke tak, aby w sadowych sprawach przedstawiac nizsze zarobki. Wnosic o przedstawienie dochodow z ostatnich 5 lat w postaci deklaracji podatkowych.

Powrót