jak wyegzekwować koszty postępowania sądowego od funduszu sekurytyzacyjnego?

• Autor wątku Autor wątku Mazurszczanin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mazurszczanin

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam,

J.w. Zostały mi zasądzone postanowieniem sądu koszty sądowe w wysokości 100zł, które musi mi zapłacić Universe NSFI. Wcześniej komornik reprezentujący tą firmę zwrócił mi co do grosza bezprawnie zajęte pieniądze..

Jak wystąpić do tej firmy o zapłatę 100zł, gdyż wydaje mi się, że sami z siebie nie zapłacą. Chodzi mi jakie pismo złożyć, jakie dać załączniki (ksero postanowienia sądu?) Jak wygląda procedura?

Czekam na rady

Mazurszczanin napisał:
Zostały mi zasądzone postanowieniem sądu koszty sądowe w wysokości 100zł,
jeżeli postanowienie sądowe uprawomocniło się składasz do sądu wniosek o nadanie klauzuli wykonalności do danego punktu tego postanowienia ujmującego zwrot kosztów sądowych.

Po czym udajesz się do komornika, który za twoje 100 zł skasuje ich na pięć stówek - polecam wskazanie sposobu egzekucji jako zajęcie wierzytelności w innych kancelariach komorniczych. Komornik będzie zadowolony ponieważ tym sposobem policzy sobie wyższą opłatę stosunkową :)

Ja byłbym jednak wredny i wskazał zajęcie ruchomości w siedzibie. Komornik będzie mniej zadowolony, ale jaki piękny efekt.

dołożyłbym jeszcze do tego radcę albo adwokata. Niech sobie za koszty pisemko napisze.

Syphar napisał:
Ja byłbym jednak wredny i wskazał zajęcie ruchomości w siedzibie. Komornik będzie mniej zadowolony, ale jaki piękny efekt.
I wszystko sflimować - bezcenne :)

Powrót