jak wyegzekwować od cudzoziemca obowiązki ojca od ktorych ucieka,jakie sa moje praw?

• Autor wątku Autor wątku Anna,kielce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna,kielce

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Serdecznie
Jestem w 27 tygodniu ciąży, ojciec dziecka(muzułmanin,obywatel Algierii mieszkający i pracujący legalnie na terenie Francji graniczącej z Genewa) mnie zostawił w pierwszych tygodniach ciąży i nie zamierza się nami opiekować, ponieważ odmówiłam mu prawa do pomigali (tzw.potocznie małżeństwa jednego mężczyzny z wieloma kobietami praktykowanym po dzień dzisiejszy przez muzułmanów mieszkających na terenie europy pomimo iż jest to nielegalne i zakazane w europie lecz dopuszczalne w kulturze islamu). Przez długi okres czasu byłam zmuszana do respektowania ich kultury, noszenia tzw hidżabu, zamykana każdorazowo pod kluczem w domu po próbach odejścia i to wszystko na oczach jego współlokatorów (gdyż po awanturze jaka zrobił facetowi który wynajmował mi mieszkanie zostałam z nigo wyrzucona w trybie natychmiastowym i zmuszona zamieszkać z ojcem mojego dziecka we Francji który kategorycznie nie pozwalał mi znaleźć innego lokum, co było jego celem od początku naszej znajomości gdyż on ciągle miał kłopoty finansowe i ja przejęłam spłatę jego rachunków, długów itp, a ściślej mówiąc on kontrole nad moim kontem bankowym i moja osoba ograniczając mi kontakt z rodzina i przyjaciółmi. Miesiąc po przeprowadzce dowiedziałam się o istnieniu innej kobiecie która była już z nim w zaawansowanej ciąży i zaakceptowała jego warunki, potem drogiej która również była z nim w związku. Mowie wam koszmar. Zakończyło się to próba samobójstwa z mojej strony na szczęście nieudaną ponieważ w szpitalu dowiedziałam się ze ja również jestem w ciąży...już w szpitalu dowiedziałam się ze mój facet wyrzucił moje rzeczy, zmienił: mieszkanie, prace i numer telefonu!!!

Mieszkam w Szwajcarii od 10 lat i od 2 lat pracowałam legalnie lecz w 21 tygodniu ciąży zostałam zmuszona wrócić do polski gdyż pod presja jakie wywarło na mnie to zdarzenie nie umiałam sobie poradzić ze znalezieniem mieszkania i nie mogłam wykonywać mojego dotychczasowego zawodu gdyż okazało się ze ciąża jest zagrożona ryzykiem wcześniejszego porodu a pani psycholog i lekarze wciąż naciskali by dokonać aborcji mówiąc ze moje dziecko będzie zdeformowane pad wpływem lekarstw jakie zażyłam gdy chciałam się otruć i lekarstw jakie mi podano podczas gdy byłam w stanie śpiączki. Jeszcze pracując w Genewie odwiedziłam wiele instytucji dla kobiet ciężarnych, wysłałam wiele listów z prośba o pomoc lecz nigdzie jej nie uzyskałam gdyż posiadałam wyłącznie permi L nie dające mi tak naprawdę żadnych praw.
Teraz wróciłam do polski rodzice zarejestrowali mnie w Kursie. Maleństwo o życie którego tak bardzo walczyłam i nie pozwolę go nikomu skrzywdzić rozwija się prawidłowo i ma się dobrze lecz nie posiadam żadnych dochodów i nie mam szans na znalezienie zatrudnienia w tym stanie.
Chciałabym dowiedzieć się jakie przysługują mi prawa jako samotnej matce oraz gdzie musiałabym się udać aby wyegzekwować obowiązki ojca gdyż on do tej pory ucieka od odpowiedzialności. Jednocześnie jak mogla bym zabezpieczyć dziecko przed ewentualna próba wywozu do Algierii przez swojego ojca ponieważ taki watek się pojawił ostatnio w rozmowie z ojcem dziecka na co ja kategorycznie się nie zgadzam.
i ostatnie moje pytanie brzmi czy ojciec będzie musiał udać się ze mną do urzędu aby zarejestrować dziecko i co się stanie jeśli tego nie uczyni? czy ktoś wie co powinnam postąpić???

Wg.mnie,
- do metryki urodzenia dziecka podaj dane ojca /będziesz magła podać go o alimenty, oraz dodatek dla samotnej matki/,
- daj dziecku swoje nazwisko
- pozbaw go praw rodzicielskich / nie wywiezie dziecka/, jesli będzie chciał, może dochodzic swoich praw ojca sądownie
- to jest tylko moje zdanie.

Powrót