jak wyglada "rozstanie" z Jobcenter?

• Autor wątku Autor wątku white-hope
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

white-hope

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam pytanie dotyczace Jobcenter. Nagle zwolniono mnie z pracy w panice poszlam do Jobcenter. W kwietniu przyznano mi pomoc do pazdziernika. Antrag skladalam po raz pierwszy wiec dolaczylam wyciagi z konta, wszelkie rachunki i potwierdzenia zarobkow partnera. Dostalam 270e miesiecznie. W miedzyczasie zaszlam w ciaze i po prostu chcialabym w pierwszej kolejnosci po tych 6 miesiacach zasilku z jobcenter zlozyc wnioski o wohngeld i kinderzuschlag, zaraz pozniej bedzie Elterngeld. Moje pytanie - jak wyglada etap "rozstawania sie" z Jobcenter? w pazdzierniku nie zamierzam skladac wniosku o przedluzenie zasilku. Dostane po prostu ostatnia tansze pieniedzy i tyle czy tez sa jakies rozliczenia czy sama nie wiem - dalsze perypetie?

Nie składaj dalej wniosku. Ale zanim to zrobisz upewnij się, czy to dobre rozwiązanie, bo skoro juz teraz wylądowałas w JC, tzn., że na Kinderzuszlag i Wohngeld nie masz szans, bo masz za niskie dochody i te 2 świadczenia nie pokrywają waszych potrzeb. A co dopiero gdy dojdzie kolejna osoba???

white-hope
Jaki masz zarobek z partnerem przeliczając na 1 osobę.????
Nie rezygnuj z jobcenter bo masz ubezpieczenie zgłos się do Caritasu tam otrzymasz wyprawkę na urodzenie dziecka 500e
Powodzenia

Powrót