Jak wyglada wynajęcie mieszkania w Niemczech ?

• Autor wątku Autor wątku Lilimarlen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lilimarlen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam pytanko jak wygląda wynajęcie mieszkania w Niemczech ? Chodzi mi jak to wygląda bo nie wiem czy Niemcy wynajmą mieszkanie,jeżeli nie masz jeszcze umowy o pracę a bez zameldowania nikt nie zatrudni no i wszystkie dokumenty trzeba załatwić również podając adres.Wiem ,że płaci się 2-3 miesięczną kaucję ale czy to wystarczy.Jedni mówią tak inni nie.Proszę o info.Jadę na Bawarię tam gdzie kiedyś mieszkałam i pracowałam.

Zależy od Vermietra czyli wynajmującego. Nam się zgodził wynająć, kaucję zapłaciliśmy maksymalną czyli 3 razy Kaltmiete. Byliśmy z osobą mówiącą perfekt po niemiecku może to dlatego. Ale mając do wyboru osobę z pracą i bezrobotną kogo wybiorą wiadomo.... zależy od miasta, są takie gdzie robi się Casting dla kilku chętnych i wtedy wynajmujący wybiera sobie kogo chce a są miasta gdzie mieszkania stoją puste.... Najlepiej jakbyś jednak meldunek miała choćby u koleżanki.. rodziny..

Meldunek owszem ,mogę załatwić u znajomej ale na chwilę,nie chcę u nikogo koczować.Język znam ,w tym samym mieście mieszkałam i pracowałam i z tego co mówią znajomi to mieszkań jest od groma,do wyboru i koloru ale zastanawiam się jak na to spojrzy Vermieter.Pracowałabym tam gdzie wcześniej,bylam na odwiedzinach i szefowa zaprasza do pracy ;).Po prostu wolałabym miec na starcie mieszkanie i wszystko zorganizowane,żeby bez stresu iść do pracy a nie myslec o szukaniu mieszkania w trakcie pracy i innych remontach itd.

a Szefowa nie pomoże w załatwieniu mieszkania? Najważniejsze ze masz się gdzie zameldować i zalatwiać formalności... A skoro mieszkań jest dużo to masz duże szanse na wynajęcie, zwlaszcza jeśli masz pieniądze na kaucje i papier w ręce że pracujesz :)

Powrót