Jak wyliczyć kwotę odszkodowania w przypadku zagranicznego autora zdjęcia ?

• Autor wątku Autor wątku BoberK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BoberK

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich,
zwróciła się do mnie zagraniczna kancelaria z nakazem zapłaty ich Klientowi opłaty za bezprawne wykorzystanie jednego zdjęcia i nie podanie autora na mojej stronie www (strona komercyjna).

Żądana kwota to w zaokrągleniu 1 000 euro, do tego dochodzi koszt kancelarii w kwocie 600 euro.

Powyższą kwotę kancelaria opiera na tabelach MFM (Mittelstandsgemeinschaft Foto-Marketing), które w Niemczech pozwalają określić średnie ceny opłat za zdjęcia.

1. Czy w przypadku gdy zdjęcie zostało wykorzystane na polskiej stronie faktycznie powinny być brana pod uwagę tabela MFM czy może jednak polska tabela ZPAF ?
2. Czy słusznie kancelaria domaga się zwrotów kosztów ich usług w przypadku gdy autor nie próbował się wcześniej kontaktować sam w celu rozwiązania problemu polubownie ?
3. W przypadku gdybym nie zapłacił żądanej kwoty to sprawa będzie się toczyła przed polskim czy niemieckim sądem ?

1. Pomijając fakt, że tabele ZAPF nie były aktualizowane od 11 lat dotyczą one podmiotów polskich.
2. Na jakiej podstawie uważasz, że kancelaria obsługuje swojego klienta za darmo? To wezwanie to jest właśnie polubowne rozwiązanie.
3. Tam gdzie powodowi będzie korzystniej. Zgodnie z orzeczeniem TSUE, w przypadku naruszeń praw autorskich w internecie, pokrzywdzony może dochodzić swoich roszczeń w dowolnym kraju UE.

Czy są jakieś sposoby obniżenia kwoty żądanego odszkodowania ? Patrząc na kwoty, których żądają polscy autorzy zdjęć są nieporównywalnie niższe.

Rozumiem zatem, że jeżeli w jakimś kraju UE wprowadzą prawo odszkodowania w kwocie 100 000 euro za zdjęcie to mimo mojej narodowości, miejsca zamieszkania i lokalizacji strony ktoś może żądać ode mnie takiej kwoty ?

Podobnie sprawa może się mieć z kancelarią ? Ktoś może wziąć najdroższą możliwą kancelarię i żądać zwrotów poniesionych kosztów ?

Ostatnia edycja:
Możesz zdać się na decyzję Sądu.

Dziękuję za udzieloną pomoc.

Powrót