Jak wymeldowac osobe zmarla 7 lat temu w Szwecji?

• Autor wątku Autor wątku Kamilenski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamilenski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

W jaki sposób wymeldowuje się z mieszkania w Polsce w Warszawie, zmarłą osobę która właściwie mieszkała w Szwecji i tam tez zmarla?

Udalo mi sie zalatwic akt zgonu (z pogotowia szwedzkiego) i dokument z urzedu meldunkowego ( tez szwedzkiego) stwierdzajace ze osoba zmarla / jak i gdzie.

Nasz urzad meldunkowy rzada aktu malzenskiego tej zmarlej osoby. A ja nawet nie mam pojecia gdzie i jak to zalatwic!

Jak powinienem postapic?

Edit. Osoba zmarla w lutym 2003. Przed wejsciem Polski do uni.

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim można wymeldować osobę, która nie przebywa w miejscu zameldowania ponad 3 miesiące.

Zdazylem wlasnie poczytac p.2 art 15 ustawy z 10 kwietnia 1974r o ewidencji ludnoosci...
Rzeczywiscie jest taka mozliwosc. Ale czy ze wzgledu na to ze juz zlozylem czesc dokumentow. to czy to nie bedzie nielegalne powolywanie sie na te ustawe? Bo przeciez wiem ze zmarla? I ze juz dolaczylem te szwedzckie dokumenty?

Uważam, że urząd żądając innych dokumentów powinien Panu wskazać podstawy prawne tego żądania.
A Pan powołując się na tę Ustawę:
Art. 17. Zgłoszenie zgonu, dokonane w urzędzie stanu cywilnego zgodnie z przepisami prawa o aktach stanu cywilnego, zastępuje wymeldowanie osoby zmarłej.
może wymeldować tę osobę. Dlaczego miałoby być nielagelne? Jeśłi osoba wyprowadziła się i 7 lat nie mieszkała, miała obowiązek wymeldowania, którego nie dopełniła. I jeszcze wzięła i umarła ;) .

Powrót