jak wymeldować się w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku mombiara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mombiara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam.Mam wujka który pracował w Niemczech ale po przejściu na emeryturę
kupił dom w Polsce.Problem polega na tym że wujek ma trochę lat i nie zrobił z tym porządku i jeździ do Niemiec co 2 miesiące po emeryturę/jest tam zameldowany u Pewnej pani która go kasuje za meldunek, chcę mu pomóc ale nie wiem od czego zacząć.Moje pytanie jak wymeldować wujka i jak zrobić ażeby emerytura była przelewana na konto w Polsce.Bardzo proszę o odpowiedz.

zlozyc wniosek w Burgerberatung lub jesli to wieksze miasto to odpowiednim Bezirk.
wyslac pismo z podaniem polskiego konta bankowego to instytucji wyplacajacej emeryture (trzeba sie liczyc z kosztami przelewu do pl - ok.8€)

A muszę mieć jakieś druki czy wystarczy odręcznie napisać?

wymeldowanie jest na druku, wujek musi zrobic to osobiscie, trwa to jakies 5 min
do banku mozna wyslac pismo napisane przez siebie, nie ma specjalnych drukow

Rozumiem.Mam jeszcze ostatnie pytanie czy do instytucji wypłacającej emeryturę mam mieć druk czy odręcznie?A w banku trzeba zamknąć konto tak.

odrecznie, z wyjasnieniem, ze odbiorca przebywa poza granicami BRD
w banku konto zamknac bo szkoda kasy na jego utrzymywanie

Podziękowanie

Dziękuję za pomoc:)

tak konto zamknac
moja babcia tez po 30 latach wrocila do Polski
tyle tylko ze w banku musiala byc osobiscie
wymeldowac tez

Ja tam zajadę osobiście z wujkiem

Wracając do tematu jak ma się sprawa z leczeniem czy trzeba się tam wyrejestrować a w Polsce zarejestrować??

jesli ma karte niemieckiej kk to tylko wypadki i zabiegi nieplanowane w okresie 60 dni od wyjazdu z BRD, jesli normalne leczenie to musi byc zarejestrowany w polskiej sluzbie (nie)zdrowia ;)

Czyli musi się z BRD wyrejestrować a w Polsce zarejestrować ?

Witam,
Czy jest możliwe by się zameldować w Berlinie nie posiadając umowy wynajmu? Na mój adres przyszło pismo do kobiety której nie znam, na kopercie jej nazwisko by moje. Pismo jest z urzędu Bundeszentralamt fur Steuern z Bonn. Czy jest możliwe że bez mojej wiedzy i zgody( nie mam pojęcia kim ona jest) mogła zameldować się pod moim adresem? Jeśli tak, to jak mogę ją wymeldowac?
Czy ktoś może miał podobną sytuację? Nie wiem co z tym zrobić...

Moim zdaniem trzeba odeslac pismo z informacja, ze taka osoba pod tym adresem nie mieszka. Można również udac się do Meldebehörde i sprawdzi, czy rzeczywiście ktoś się zameldowal. Sa Landy gdzie nie trzeba pokazywać umowy najmu przy zameldowaniu.

Powrót