Jak wyrejestrowac samochód kiedy go nie mam.

• Autor wątku Autor wątku Poczatex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Poczatex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam nie mały problem.
Mianowicie sprzedałem kiedyś, gdy byłem młody i głupi, samochód (malucha) bez spisania umowy. Mam jedynie do niego papiery tj. Ubezpieczenie, dowód rejestracyjny i umowe gdy ja kupowałem samochód.

Kilka dni temu przyszło mi z Pzu pismo, że mam do zapłaty 680 zł ubezpieczenia za to autko bo nie wypowiedziałem umowy. Minęły 4 miesiace od czasu rozpoczecia nowego ubezpieczenia, wiec chciałbym jak najszybciej wyrejestrowac samochód aby nie płacic całej sumy składki ...

Jednak nie mam jak tego zrobic bo nie mam pojazdu.

Jest jakiś legalny sposób na załatwienie tego?

Jestem na prawde załamany bo chce już zapłacic jakąś czesc tego ubezpieczenia i miec tego malucha z głowy. Myślałem nawet o zgłoszeniu kradzierzy auta, bądz w jakiś sposób zdobyciu papieru o zezłomowaniu, ale walałbym coś bardziej zgodnego z prawem. Pozdrawiam i prosze o pomoc.

Pozostaje skontaktować się z osobą, której został oddany samochód i spisać umowę. Umowa ustna jest ważna ale trudna do udowodnienia w takiej sytuacji. Swoją drogą dziwne jest to, że dokumenty pojazdu zostały u Ciebie.
Wątpię, żeby któraś ze stacji demontażu wystawiła takie zaświadczenie. Jeśli nawet to przy wyrejestrowaniu potrzebne są tablice rejestracyjne. Generalnie odradzam taki sposób załatwienia sprawy, bo w przypadku gdyby np. samochód ten został wykorzystany do celów przestępczych a w urzędzie będzie figurował jako złomowany to pojawi się jeszcze większy problem.

Powrót