jak wyrobic paszport?

• Autor wątku Autor wątku dzidzius11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzidzius11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie obecnie mieszkam oraz przebywam na urlopie macierzynskim w UK.Moje dziecko pochodzi ze zwiazku z mezczyzna(nie mamy slubu) z poza Unii Europejskiej przy rejestracji dziecka bylismy razem dziecko nosi jego nazwisko lecz jest problem z wyrobieniem polskiego paszportu-potrzebna jest zgoda ojca.W konsulacie nie przyjeto mi pelnomocnictwa od solistera ktory prowadzi sprawe ojca tzn.home office i legalny pobyt w UK a do notariusza nie mozemy sie zwrocic gdyz wszystkie dokumenty jakie posiadal sa w HM.Zwrocenie sie do HM o oddanie dokumentow rownoznaczne jest z dziekuje nie chce sie juz starac o pobyt w UK wyslalismy tez kolejny list do HM iz mamy wspolne dziecko i tak czekamy juz od marca tego roku ale jak dlugo?Gdy opowiedzialam ta historie solisterowi iz nie przyjeto nam jego pelnomoctnictwa byl w szoku poniewaz takiez wystarczylo komus do ambasady amerykanskiej:).Niewiem jak dlugo bedziemy tak czekac a ja chce z dzieckiem podrozowac do Polski chocby w odwiedziny do rodziny, wyrobic pesel itd.Slyszalam tez ze moznaby bylo zlozyc pozew do Sadu o wydanie Paszportu ale czy w takiej sytuacji mozna?A moze napisac gdzies jakis list?Pomozcie.

Powrót