Jak wysłać list z pieczątką "Za zgodność z oryginałem"?

• Autor wątku Autor wątku minote
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

minote

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Potrzebuję wysłać list do Urzędu, a potem wciągnąć ten list do akt toczącej sie sprawy Sądowej. Zależy mi na tym, żeby w Sądzie widzieli, że nie tylko wysłałam list (potwierdzenie nadania z poczty), ale też, żeby widzieli, że w środku tego listu znalazła się określona treść.

Widziałam kiedyś list, na którym była przystawiona pieczątka "Za zgodność z oryginałem"?

Czy taka pieczątka załatwi sprawę?

Jeśli tak, to jak wysłać list z taką pieczątką?

Rozumiem, że nikt na poczcie pieczątki takiej nie przystawi, więc gdzie mam z tym listem pójść? Czy muszę szukać Adwokata / Radę Prawnego? Czy może Notariusz okaże się odpowiednią osobą? Czy Notariusz podejmie się takiej usługi? Jak to będzie wyglądać? Jaka jest nazwa tej usługi? I ile kosztuje?

Najpierw do Notariusza, a potem na pocztę, tak? Czy może Notariusz wyśle za mnie ten list? Jak to wygląda?

Ostatnia edycja:
W sądzie możesz przedstawić zwykłą kserokopię z potwierdzeniem nadania. Jeśli druga strona jej nie zaneguje, sąd nie będzie miał podstaw do zaprzeczenia takiemu dowodowi. Możesz też zrobić u notariusza poświadczoną kopię listu i przedstawić ją w sądzie.

Tak, ale jeżeli ktoś to zaneguje, to będę miała przegraną sprawę, tak? Dlatego wolę dołączyć do akt sprawy wszystko potwiedzone pieczątką od notariusza. Czy to złe myślenie?

A jak się sprawa ma jeżeli chciałabym dołączyć do akt sprawy również wiadomości e-mail, a także zdjęcia wykonane aparatem cyfrowym? Wszystko chciałabym mieć opieczętowane "Za zgodność z oryginałem". Rozumiem, że nie wystarczy, że przyjdę do notariusza z wydrukowanym e-mailem, z wydrukowanym zdjęciem, tylko będę musiała przedstawić plik cyfrowy np. na pendrive, czy nawet wręcz przyjść z urządzeniem, z którego wysłałam tego e-maila, czy z którego zrobiłam zdjęcie, tak? Jak to wygląda? Bardzo skomplikowane to wszystko...

wolę dołączyć do akt sprawy wszystko potwiedzone pieczątką od notariusza

Zdecydowanie tak. W celu potwierdzenia na kopii zgodności za zgodność z jej oryginałem notariusz musi go widzieć.

minote napisał:
Jeśli tak, to jak wysłać list z taką pieczątką?
Notariusz potwierdzi zgodność pism, ale nie potwierdzi że w kopercie i u ciebie to te same pisma.
Moim zdaniem najlepsze to:
Piszesz pismo, 2 egzemplarze, zdajesz te pismo na dziennik do urzędu na drugim egzemplarzu masz pieczątkę np. "wpłynęło" . Robisz kopię. Na kopii własnoręcznie piszesz " zgodne z oryginałem" i podpisujesz się. Tę kopię wysyłasz do sądu

jan.jakub napisał:
Piszesz pismo, 2 egzemplarze, zdajesz te pismo na dziennik do urzędu na drugim egzemplarzu masz pieczątkę np. "wpłynęło" . Robisz kopię. Na kopii własnoręcznie piszesz " zgodne z oryginałem" i podpisujesz się. Tę kopię wysyłasz do sądu

Czyli z pominięciem notariusza, tak? Czy nikt nie zakwestionuje, jeśli sama bym sobie zapisała "zgodne z oryginałem"? Jestem zwykłą osobą fizyczną - nie jestem ani adwokatem, ani radcą prawnym. Jestem zwykłą osobą fizyczną.

A jak potwierdzić e-mail za zgodność z oryginałem? Jak potwierdzić zdjęcie za zgodność z oryginałem? Czy kto wie? Wiem, że można, ale nie wiem, jak to zrobić...

Pytanie po co? Jak druga strona zakwestionuje jakiś skserowany dokument, wydruk maila czy zdjęcie, to zawsze możesz okazać sądowi oryginał albo notarialnie poświadczoną kopię. Z mailami i zdjęciami będzie trudniej, bo są to wydruki treści cyfrowych.

Powrót