Jak wysłać paczkę za 2 miliony złotych?

• Autor wątku Autor wątku Milena Ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Milena Ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry. Mam problem, ponieważ nie znam się na procedurach bankowych ani wysyłkowych. Czytałam że przesyłki kurierskie POBRANIOWE posiadają limity na bardzo niskie kwoty. Moją aukcję z dziełem sztuki za 2 miliony złotych kupił pan z Chin. Niestety nie jestem w stanie spotkać się z nim osobiście. W jaki sposób można dokonać wysyłki i płatności przedmiotu na kwotę 2 mln BEZPIECZNIE dla obu stron? Pan na pewno nie będzie chciał płatności z góry z oczywistych względów.

Paczka za 2 mln...kurierem i za pobraniem...to żart?

Nie żartuję. Jestem zielona w tym temacie. Po prostu nie wiem jak to zrobić. Kompletnie nie wiem.

A jesteś chociaż pewien, że to dzieło sztuki można wywieźć za granicę?

Ostatnia edycja:
To jest prywatne dzieło sztuki, które namalował mój ojciec. Oczywiście że mogę z nim robić, co chcę. Może istnieje coś takiego jak wysyłka paczki za pośrednictwem banku? Mam rachunek w ING. Albo jakaś firma kurierska która nie ma limitów opłat za paczkę?

Ostatnia edycja:
Już godzina mija, a tu żadnej merytorycznej pomocy. Widzę że nie obejdzie się bez płacenia za prawnika... Po co wogole takie fora są tworzone, skoro nawet nie pomagają...

To nie jest generalnie problem prawny (no chyba, że prawnik pomoże sporządzić umowę sprzedaży, pomoże z podatkiem itd.). Albo znajdzie się firma, która oferuje takie usługi albo nie znajdzie się (ale nie wyobrażam sobie, że "za pobraniem"). Są firmy które się specjalizują w przewozie dzieł sztuki - przy takich pieniądzach wątpię, aby "normalna" firma kurierską się tego podjęła. I myślę, że prawnik za pieniądze też zacznie wypytywać (bo nie zawsze jest tak, że "oczywiści, że mogę z tym zrobić co chcę").

Na tym forum odpowiada się za darmo, w wolnym czasie, charytatywnie. Oraz w tematach które zainteresują. To nie czat wielkiej korporacji że przez 24 godziny 7 dni w tygodniu są osoby dyżurujące. Daj sobie na wstrzymanie. Założyłaś wątek godzinę temu i już lament że nikt nie raczy odpowiedzieć. Jak myślisz. Ile osób na tym forum wysyłało paczki do Chin za 2 mln złotych?
Sprzedając taki obraz na aukcji przez profesjonalny dom aukcyjny powinnaś od niego dostać pomoc prawną i techniczną jak dalej postąpić. Oni przecież organizują wysyłki i transport na cały świat. Bo chyba nie rozmawiamy o aukcji na Allegro?

Ostatnia edycja:
I przede wszystkim najważniejsze. Czy był jakiś kontakt z kupcem. Jak on podchodzi do opcji do transportu, zapłaty itp

Milena Ka napisał:
Już godzina mija, a tu żadnej merytorycznej pomocy. Widzę że nie obejdzie się bez płacenia za prawnika... Po co wogole takie fora są tworzone, skoro nawet nie pomagają...
Jaka merytoryczna odpowiedź Panią zadowoli ?
To że da się wysłać do Chin paczke za pomocą DHL Express. ale nikt tu Pani nie powie czy o takiej wartości.???...Prosze udać się do przewoźnika i tam pytac.
Nikt Pani nie wyceni przesyłki na taką kwotę,wartość pewnie wydumana z nieba.To obraz Malczewskiego ??.Proszę się liczyć z tym że obraz jak i odbiorca mogą zniknąć we mgle.Chiny to dziki kraj.

Ja odnoszę wrażenie że to był taki kupiec który wysyła do sprzedającego maile w stylu że już zamówił kuriera po obraz u którego zdeponował 2 mln zł. Tylko trzeba za niego zapłacić kilkaset euro. Oczywiście płaci sprzedający. Kurier przyjdzie, zabierze obraz i wtedy przekaże pieniądze.

Jak ja chciałbym wiedzieć, jak się ta historia potoczyła...

Jakbym sprzedał coś za 2 miliony, to bym to osobiście kupcowi dostarczył (wsiadł w samolot) i zabrał obraz ze sobą, przy takiej wartości koszt lotu to drobiazg...
Oczywiście po wpłaceniu przez kupca zaliczki, choćby w wysokości ceny biletu.

A w ogóle ten kupiec (jeśli istnieje...) nie dopuszcza wysyłki obrazu w tubie, bez ram? Znacznie bezpieczniej...

Z całą pewnością należy przyjąć, że nie istnieje firma kurierska, która przyjmie pobranie gotówką na 2 mln zł. Istnieją firmy specjalizujące się w wysyłce dzieł sztuki, głównie wewnątrz UE, ale i poza także. Żadna z nich nie przyjmuje wpłat gotówką, ponadto należy wykonać specjalistyczne zabezpieczenia, które przekazuje się nabywcy by mógł potwierdzić autentyczność dzieła przy odbiorze.

Powrót