Jak z tego wybrnąć

• Autor wątku Autor wątku spirit51
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spirit51

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam 4 zarzuty z tego samego paragrafu (gradzież na drobne kwoty)w różnych miastach i wróżnych odstępach czasu wachjących się między 2005-2007r. ja sam nigdy nie byłem karany za to przestępstwo i co teraz zrobić by dostać wyrok łączny w zawieszeniu.Z góry dziękuje za szybką odpowieć

Aby myśleć o wyroku łącznym trzeba najpierw poznać treść i daty wydania wyroków jednostkowych.

Jeszcze nie odbyło się żadne posiedzenie sądu w tych sprawach wszystkie sprawy są w sądach

Dodam ,że zamykam te sprawy w odwrotnej kolejności od najnowszej po najstarszą czy to mi ppomoże?

W takim razie dyskusja o wyroku łącznym jest zdecydowanie przedwczesna.

A jeśli pisząc o wyroku łącznym miałeś na myśli to, żeby te sprawy poprowadził jeden Sąd wydając od razu jeden wyrok co do wszystkich zarzutów (nie wyrok łączny) to takie połączenie spraw w toku byłoby naruszeniem procedury (procedura karna takiego łączenia spraw w toku nie przewiduje).

A jeśli we weszystkich sądach dostane wyroki wzawieszeniu to moge starć się potem o wyrok łączny na ostatniej rozprawie

Prosił bym o jakś doraźną rade dotyczącą tego co zrobić by nie iść do więzienia i dostać ze wszystkich spraw wyroki w zawieszeniu

[cytat="spirit51"]Prosił bym o jakś doraźną rade dotyczącą tego co zrobić by nie iść do więzienia i dostać ze wszystkich spraw wyroki w zawieszeniu[/cytat]

Nie ma uniwersalnych rad.

Wyrok łączny zapada w odrębnym postępowaniu a nie na rozprawie w jednostkowej sprawie.

Dobrze to jak dobrnąć do tego postępowania, kiedy ma się odbyć. Do jakiego organu się udać ,czy jeśli dostane 4 wyroki w zawieszeniu mam gdzieś złożyć wniosek o łączenie kary

[cytat="spirit51"]Dobrze to jak dobrnąć do tego postępowania, kiedy ma się odbyć.[/cytat]

O wyroku łącznym będzie można realnie dyskutować w momencie kiedy będziesz znał prawomocne rozstrzygnięcia co najmniej w dwóch sprawach jednostkowych.

[cytat:gmnltb9v]Do jakiego organu się udać ,czy jeśli dostane 4 wyroki w zawieszeniu mam gdzieś złożyć wniosek o łączenie kary[/cytat:gmnltb9v]

Możesz złożyć wniosek o wyrok łączny do Sądu. Jeżeli we wszystkich sprawach orzekały Sądy tego samego rzędu (np. same Sądy Rejonowe) to właściwy będzie Sąd który wydał w pierwszej instancji ostatni wyrok skazujący.

Zob. art. 569 k.p.k.

W 2 sądach 1 w rybniku a 2 w zabrzu złożyłem wniosek o samo ukaranie i czekam na wyrok 2 kolejnych będą rozprawy ostatni sąd mieści się we wrocławiu i tam mam złożyć wniosek jeśli dostane wyrok w zwieszeniu .czy dobrze rozumiem?Mam tam podać sygnatury wszystkich poprzednich spraw i daty kiedy zapadły wyroki?

[cytat="spirit51"]W 2 sądach 1 w rybniku a 2 w zabrzu złożyłem wniosek o samo ukaranie i czekam na wyrok 2 kolejnych będą rozprawy ostatni sąd mieści się we wrocławiu i tam mam złożyć wniosek jeśli dostane wyrok w zwieszeniu .czy dobrze rozumiem?Mam tam podać sygnatury wszystkich poprzednich spraw i daty kiedy zapadły wyroki?[/cytat]

Istotne jest gdzie zapadnie ostatni wyrok a to nie musi nastąpić w Sądzie do którego aktoskarżenia wpłynał jako ostatni.

A jeśli dwa sądy wydacą wyroki w zawieszeni a trzeci i czwarty da mi wyroki do dosiadki i odwiesi mi tamte wyroki to czy też moge starać się o wyrok łączny by był dla mnie jabardziej korzystny

Sąd w czwartym wyroku nie może "odwiesić" wyroków poprzednich (o zarządzeniu wykonannia kar z wcześniejszych wyroków orzeka się w odrębnym postępowaniu i robi to Sąd który wydałdany wyrok, z którego kara ma być ewentualnie zarządzona do wykonania).

O dopuszczalności wydania wyroku łącznego pisałem już wyżej.

Powrót