jak zabezpieczyć moją mamę??

• Autor wątku Autor wątku mjacek0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjacek0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam po raz pierwszy na tym forum! proszę o pomoc w następującej sprawie: kilka miesięcy temu moja mama zrzekła się członkostwa w spółdzielni mieszkaniowej na rzecz moją i mojej żony,my to mieszkanie wykupiliśmy na własność ale mama nadal tam mieszka.problem polega na tym że nie wiem jak prawnie zagwarantować mamie dożywotnie prawo do zamieszkiwania tego mieszkania.Mama lepiej by się czuła gdyby wiedziała że w razie jakichkolwiek problemów nikt jej nie wyrzuci z domu w którym mieszka tyle lat. proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników

Można ustanowić służebność. Zajrzyj do kodeksu cywilnego. Służebniości są w miarę zrozumiale opisane. Albo zgłoś się do notariusza i powiedz, że chcecie (właściciele mieszkania i matka) zabezpieczyć interesy matki. Może się okazać, że jeszcze jakaś inna umowa może być podpisana (notariuszowi przedstawisz wszyskie dokumenty i dokładnie opiszesz sprawę i może da się coś wykoncypować; na forum zgłaszasz jedynie najbardziej ogólny problem i odpowiedz może być jedynie ogólna).

dziękuję za odpowiedź,rozumiem że tak czy inaczej bez wizyty u notariusza i dodatkowych kosztów raczej się nie obejdzie,no chyba że wyczytam coś ciekawego w kodeksie cywilnym,pozdrawiam

Powrót