Jak zabezpieczyć należność od odchodzącego lokatora?

• Autor wątku Autor wątku Andrzej321230
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej321230

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Wypowiadam pokój lokatorowi bo długo już nie płaci i teraz chciałbym, aby przed wyprowadzką napisał mi np oświadczenie o tym, że mi zalega i że zobowiązuje się spłacić należność.

Jak najlepiej napisać takie oświadczenie, bym później mógł wyegzekwować należność ?A może jakiś weksel niech podpisze ?

Co musi zawierać takie oświadczenie by było ważne ?

No a nie masz z nim spisanej umowy? Jak placił to kwitowales od niego odbior pieniedzy?

Miałem umowę na rok, płacił mi przelewami a więc ma potwierdzenia bankowe wpłat, ale później jakoś zeszło i nie przedłużałem, nie wypisałem nowej umowy i mieszkał już bez umowy.

I mam jeszcze pytanie czy w takim przypadku obowiązuje mnie termin wypowiedzenia mu pokoju ?

Ostatnia edycja:
Tak.

A może teraz wypisać umowę i ją antydatować?

No a co z terminem wypowiedzeniem? , muszę dać jakiś termin czy skoro nie ma umowy i mi nie płaci to mogę zażądać natychmiastowej wyprowadzki?

Ostatnia edycja:
Art. 674. k.c.
Jeżeli po upływie terminu oznaczonego w umowie albo w wypowiedzeniu najemca używa nadal rzeczy za zgodą wynajmującego, poczytuje się w razie wątpliwości, że najem został przedłużony na czas nie oznaczony.

Wiąże was zatem stara umowa.

art. 11 ust. 2 pkt 2 u.o.p.l...
Właściciel może wypowiedzieć umowę najmu z miesięcznym wypowiedzeniem ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego, jeżeli lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu, co najmniej za trzy pełne okresy płatności, pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności.

Zatem najpierw trzeba doręczyć uprzedzenie o zamiarze wypowiedzenia umowy najmu i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności. A po miesiącu można doręczyć wypowiedzenie z zachowaniem jednego miesiąca.

Jeżeli nie będzie chciał podpisać się pod 2. egzemplarzem pism, to trzeba pisma wysłać listem poleconym.

Ostatnia edycja:
Powrót