jak załatwić tą sprawę? -proszę o radę

• Autor wątku Autor wątku donia32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

donia32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mieszkam z rodzicami we własnościowym spółdzielczym mieszkaniu (rodzice wykupili mieszkanie kilka lat temu)
Jestem jedynym dzieckiem. Stąd moje pytanie: czy istnieje konieczność aby moi rodzice dokonywali darowizny, czy jakichkolwiek formalności, mających na celu przekazanie mi mieszkania w obecnej chwili? czy też jako jedyny spadkobierca mogę być spokojna o swoją przyszłość w tym mieszkaniu? jak powinniśmy postąpić, aby niczego nie przeoczyć i nie zaniedbać? proszę o radę i z góry serdecznie dziekuje :)

Niech Pani będzie spokojna o swoją przyszłość.
Ograniczone prawo rzeczowe jakim jest spółdzielcze WŁASNOŚCIOWE prawo do lokalu podlega także dziedziczeniu.
Po otwarciu spadku (chwila śmierci rodzica/ów) należy po upływie 6 m-cy złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Terminu tego można nie brać pod uwagę jeżeli złoży Pani oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku (razem z wnioskiem o stw.nabycia...).
Po otrzymaniu postanowienia w sprawie nabycia spadku proszę przekazać kserokopię postanowienie Sp-ni (zmiana osoby, której przysługuje sp.własn. prawo do lokalu).

uprzejmie dziekuję za fachową odpowiedź :)
jeszcze gdyby ktos orientowal sie jakie koszty zwiazane są z takimi "działaniami" (podatki, opłaty, itp.) to byłabym wdzięczna za informacje
pozdrawiam

Powrót