Jak założyć stowarzyszenie?

• Autor wątku Autor wątku Ursus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Ursus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Mam takie pytanie. Jak założyć stowarzyszenie. Reprezentuję nieformalną grupę miłośników staroci. Chcielibyśmy się jakoś prawnie zrzeszyć, ale nie wiem dokładnie w jakiej formie byłoby najlepiej.
Pomyślałem, że może to być stowarzyszenie. Nie wiem czy to odpowiednia forma, więc proszę także odnośnie tego o sugestie.

Jeśli uważacie, że założenie stowarzyszenia miłośników to odpowiednia forma zrzeszania się "ludzi pozytywnie zakręconych" to podpowiedzcie jak po kolei trzeba załatwiać formalności? Gdzie trzeba się udać? Czy są to duże koszty i jakie są wymagania by założyć stowarzyszenie. Oczywiście zrzeszeni nie płaciliby żadnej składki itp. Nie prowadzilibysmy żadnej sprzedaży - po prostu jako formalna grupa można czasami więcej zdziałać.

Z góry pięknie dziękuje,
Ursus

Polecam ustawę o stowarzyszeniach. Są dwa rodzaje stowarzyszeń - zwykłe i rejestrowe (min. 15 członków). Pierwsze jest troche ograniczone w swojej działalności ale wymaga mniej formalności przy zakładaniu. Z doświadczenia polecam zwrócić szczególną uwagę na zgodność zapisów statutu z ustawą. Statut jest opiniowany przez organ nadzoru, który czasami potrafi się czepiać szczegółów (przynajmniej w Warszawie). Kosztów i załatwiania wiele nie ma. Jedynie co potrzeba to trochę wiedzy jaką treść powinny mieć dokumenty założycielskie. Jeśli nie planujecie czynności o których mowa w art. 42 ustawy o stowarzyszeniach to proponowałbym pozostać przy stowarzyszeniu zwykłym.

Powrót