jak zapisać bibliografię ebooka aby nie stworzyć plagiatu?

• Autor wątku Autor wątku jurand888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jurand888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Chcę wydać własnego ebooka, w treści którego będą zamieszczone fragmenty tekstów z różnych stron internetowych. Nie chcę być posądzony o plagiat. Moje pytanie: w jaki sposób zapisać źródła czyli strony internetowe, z których wykorzystałem teksty w bibliografii ebooka i czy każdy zacytowany fragment tekstu musi być jakoś oznaczony w treści, czy wystarczy ująć tylko tą stronę w bibliografii publikacji?

jurand888 napisał:
w jaki sposób zapisać źródła czyli strony internetowe, z których wykorzystałem teksty w bibliografii ebooka
Najlepiej w formie przypisu aby było wiadomo, które źródło, do którego cytatu się odnosi (i aby było wiadomo, które źródła odnoszą się do cytatów, a które do reszty bibliografii).
jurand888 napisał:
czy każdy zacytowany fragment tekstu musi być jakoś oznaczony w treści, czy wystarczy ująć tylko tą stronę w bibliografii publikacji?
Każdy cytaty musi być wyraźnie oznaczony tak aby było wiadomo gdzie jest tekst Twój a gdzie jest dany cytat.

Przeczytałem kilka książek elektronicznych i w większości na końcu jest podana bibliografia. W Bibliografii autorzy podają: autora książki lub artykułu, tytuł, wydawnictwo, rok i miejsce wydania lub dane artykułu. W tekście tych ebooków nigdzie jednak nie spotkałem odnośników lub zaznaczeń, że ten właśnie fragment jest związany z materiałem podanym w bibliografii. Czy to jest prawidłowe?:mad:

jurand888 napisał:
W tekście tych ebooków nigdzie jednak nie spotkałem odnośników lub zaznaczeń, że ten właśnie fragment jest związany z materiałem podanym w bibliografii. Czy to jest prawidłowe?:mad:
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 29. 1. Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym wyjaśnianiem, analizą krytyczną, nauczaniem lub prawami gatunku twórczości.

pamiętając o tym, że:
Przepis prawny:
Art. 34. Można korzystać z utworów w granicach dozwolonego użytku pod warunkiem wymienienia imienia i nazwiska twórcy oraz źródła. Podanie twórcy i źródła powinno uwzględniać istniejące możliwości. Twórcy nie przysługuje prawo do wynagrodzenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Twórcy ebooków, które spotkałeś popełnili plagiat. W przypadku korzystania z prawa cytatu (pełno o tym jest tutaj) autor ebooka nie oznaczywszy autora i źródła danego cytatu "zmusza" czytelnika do uznania autora ebooka za autora danego cytatu nawet jeśli autorem ebooka byłby Jan Kowalski a autorem cytat byłby inwokacją do Pana Tadeusza (no bo jak w takim przypadku można stwierdzić, że autorem cytatu jest Adam Mickiewicz? to, że na końcu książki w bibliografii widzimy Pana Tadeusza to jeszcze nie znaczy to właśnie to jest źródłem danego cytatu, bo co zrobić gdy np. cytatów jest kilka? jeśli pozycji bibliograficznych jest kilka?).

Dzięki TSG za informacje :brawo:

Powrót