jak zapłacić podatek od najmu na zasadach ogólnych

• Autor wątku Autor wątku Monika8603
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika8603

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam,
proszę o podpowiedź jak przez ipko zapłacić podatek od przychodu z najmu na zasadach ogólnych.
jaki symbol formularza lub płatności/jaki identyfikator zobowiązania mam wybrać?
na forum był już wątek jak zapłacić przez ipko podatek dla ryczałtu. w tamtej sytuacji jako symbol formularza lub płatnosci należało wpisać PPE, a mnie interesuje jak to będzie dla podatku wyliczanego na zasadach ogólnych.

Znalazłaś odpowiedź? Też szukam tej informacji.

Pisalam do US.i ostatecznie przelew robilam tak:
symbol formularza: PIT5
identyfikator zobowiazania zostawilam puste

Rozumiem że prowadzisz działalność gospodarczą? Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jaki symbol wybrać dla zaliczek na podatek dochodowy z tytułu najmu dla osób rozliczających się na zasadach ogólnych nieprowadzących działalności gospodarczej.

nie,nie prowadzę działalności gospodarczej.

Pewnie namieszam, ale z wszystkich informacji w internecie PIT-5 dotyczy osób, które prowadzą działalność gospodarczą.

Powtarzam, ze zrobilam tak jak mi radzili w US.co prawda nie pisalam, ze nie prowadze dzialalnosci gospodarczej, bo do glowy mi nie przyszlo wtedy o tym wspominac skoro chce wlasnie wplacic te zaliczke na zasadach ogolnych,ale z drugiej strony w odpowiedzi nie bylo zadnego rozgraniczenia ani dodatkowego pytania z ich strony.

Powrót