Jak zarejestrowac Buggy...

• Autor wątku Autor wątku molawka3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

molawka3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Mam w posiadaniu wykonane prze zemnie buggy. Jest ono wykonane na podzespołach wyrejestrowanego wcześniej maluszka. Jakie procedury trzeba przejść aby taki pojazd zarejestrować i czy jest to możliwe ? Słyszałem o rejestracji jako pojazd "sam". Jakie papiery muszę posiadać aby udać się do wydziału komunikacji ??

Tak jak piszesz jako pojazd "sam" ale musisz:
-dostać zaświadczenie od rzeczoznawcy stwierdzające dopuszczenie pojazdu do ruchu drogowego
-przejść przegląd techniczny

Buggy......super:cool:

@Ceglasty, jeśli się nie znasz to się nie wypowiadaj.

molawka3 napisał:
Słyszałem o rejestracji jako pojazd "sam"
Istnieje taka możliwość, ale tylko w przypadku jeśli główny element konstrukcyjny został wykonany samodzielnie, tzn. nadwozie. Nie można wykorzystać nadwozia z pojazdu wcześniej wyrejestrowanego.

rijn
"Istnieje taka możliwość, ale tylko w przypadku jeśli główny element konstrukcyjny został wykonany samodzielnie, tzn. nadwozie.Nie można wykorzystać nadwozia z pojazdu wcześniej wyrejestrowanego"

@molawka3 nie pisze, że wykorzystał nadwozie, czytaj uważnie pytania, wykorzystał podzespoły

Pojazd typu „SAM” jest pojazdem zbudowanym przy wykorzystaniu podwozia, nadwozia lub ramy konstrukcji własnej, wykonany samodzielnie, najczęściej przez jego właściciela. Pojazd taki zbudowany jest albo od podstaw albo w wyniku przeróbki innego pojazdu. Zgodnie z przepisami kodeksu drogowego, podlega on badaniu technicznemu.
Rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 19 czerwca 1999

Ostatnia edycja:
No i? Tylko zwracam uwagę na fakt, że nadwozie ma być samodzielnie wykonane.
Ceglasty napisał:
dostać zaświadczenie od rzeczoznawcy
Rzeczoznawca wydaje opinię a nie zaświadczenie, i będzie potrzebna jeśli zażąda jej diagnosta.
Ceglasty napisał:
stwierdzające dopuszczenie pojazdu do ruchu
Dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest dowód rejestracyjny a nie jakieś opinie czy zaświadczenia.

Twoje wskazówki są co najmniej niedokładne. Pierwszym etapem jest złożenie wniosku o nadanie cech identyfikacyjnych i skierowanie pojazdu do stacji na nabicie numeru i wykonanie tabliczki znamionowej. Następnie składa się wniosek o czasową rejestrację w celu badania technicznego i po badaniu można rejestrować pojazd. Pojazd oczywiście musi spełniać warunki techniczne wyszczególnione w przepisach.

rijn napisał:
No i? Tylko zwracam uwagę na fakt, że nadwozie ma być samodzielnie wykonane.
Rzeczoznawca wydaje opinię a nie zaświadczenie, i będzie potrzebna jeśli zażąda jej diagnosta.

Dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest dowód rejestracyjny a nie jakieś opinie czy zaświadczenia.

Twoje wskazówki są co najmniej niedokładne. Pierwszym etapem jest złożenie wniosku o nadanie cech identyfikacyjnych i skierowanie pojazdu do stacji na nabicie numeru i wykonanie tabliczki znamionowej. Następnie składa się wniosek o czasową rejestrację w celu badania technicznego i po badaniu można rejestrować pojazd. Pojazd oczywiście musi spełniać warunki techniczne wyszczególnione w przepisach.

po co to wszystko piszesz......? napisałem wyraźnie:

Rozporządzeniu Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 19 czerwca 1999 przeczytaj w wolnej chwili!

Na podzespołach chodziło mi o to ze nadwozie jest wykonane prze zemnie a silnik zawieszenie chamulce uklad kierowniczy z maluszka.

Powrót