Jak zawiesić komornik?

• Autor wątku Autor wątku Patela607
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patela607

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Jestem zadłużony w T-mobile, dług jest bardzo duży. Wielokrotnie wysyłałem prośbę o podpisanie ugody. Udokumentowałem to ze bylem chory, ze nie miałem pracy, że mam inne długi gdzie podpisałem ugody z wierzycielami, wiedzą ze działania komornika nie są skuteczne ale niestety z windykacja t-mobile nie idzie się dogadać mimo iż sami wydzwaniali z ofertami i nawet nie sprawdzali mojej sytuacji finansowej. proponowałem tez wpłacić 20% zadłużenia z góry.

Jeżeli windykacja rozpatruje moje prośby negatywnie to do kogo (może jakiś dyrektor?) jeszcze mogę napisać pismo z prośbą o podpisanie ugody i zawieszenie komornika i jak powinno to wyglądać?

Zawieszenie komornika? Czyżby był prawomocny wyrok? W takim razie droga zamknięta - należało proponować ugodę przed wyrokiem.

Chyba jednak nie jest droga zamknieta. W banku spoldzielczym komornik zajal majatek a mimo to wierzyciel sam zaproponowal ugode w credit agricole rowniez komornik i zgodzili sie na zawieszenie.

Owszem, dysponentem postępowania komorniczego jest wierzyciel, ale dopuszczając do uprawomocnienia orzeczenia spowodował Pan rozpoczęcie egzekucji. Ugodę trzeba było proponować przed sądem.

Zawiesić można bombkę na choince a nie komornika.

Zapytany komornik co można zrobić, powinien odpowiedzieć że jak będzie taka wola wierzyciela to zawiesi postępowanie.
Bez wniosku wierzyciela, od strony wierzyciela innego wyjścia nie ma.

Za dużo oczekujesz po zawieszeniu postępowania - poczytaj sobie jakich skutków ono nie wywołuje.

Ale co oni zyskaja tym ze nie pojda na ugode??? Przeciez widza ze od dwoch lat nie sciagli ze mnie nawet zlotowki. Proponowalem wplate 1/5 calego zadluzenia i reszte w ratach a tak to nic nie dostana.
Mimo wszystko chce sprobowac jeszcze raz dogadac sie z nimi skoro udalo sie w bankach gdzie dlugi byly wieksze i komornik byl skuteczny.

Ugodę można zawrzeć zawsze, pod warunkiem że druga strona tego chce. Jeżeli egzekucja jest bezskuteczna to być może zostanie umorzona i dług pewnie zostanie gdzieś sprzedany. Albo spróbują po czasie jeszcze raz.

Może czekają, aż narosną ci odsetki, żeby potem dług sprzedać komuś za wyższą cenę, kto wie :)

Jak sam udokumentowałeś, masz kilka postępowań i z pracą różnie u ciebie bywa. Twoja wiarygodność jest żadna, po co podpisywać z tobą ugodę? Może podliczyli, że 5% dłużników się z ugody wywiązuje i przestali się w to bawić.

Poza tym, najpierw musisz coś wpłacić, żeby negocjować ugodę. Jak zobaczą pieniądze, to może zareagują. Słowo osoby, na której ciążą wyroki za niewywiązywanie się ze słowa nie ma żadnej wartości.

Ostatnia edycja:
Powrót