Jak ze zwrotem po zakupie??

• Autor wątku Autor wątku kalicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kalicki

Użytkownik
Odpowiedzi
394
Jesli kupilem w sklepie lub przez net jakas rzecz i np jestem nia zawiedziony bo nie spelnia moich oczekiwan, czy moge ja zwrocic jesli tak na jakiej podstawie?

Z gory dziekuje za info,

gk

W sklepie zwrot zależy od dobrej woli sprzedawcy.
W necie masz 10 dni od dnia otrzymania towaru na jego zwrot chociaż są pewne wyjątki.
Szczegóły - ustawa o ochronie niektórych praw konsumentów...

A cos wiecej, jakis opis tych dwoch sytuacji, poza tym jaka podstawa prawna. Dzieki ;)

gk

ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów .. art 10. A co do zwrotu w sklepie jak stichus13 stwierdzil to dobra wola sprzedawcy.

Dołączę się do tematu ,żeby nie zaśmiecac forum .W pewnej firmie (nie wiem czy mogę wymienic nazwę) kupiłem nowiutki telefon i sprzedawca powiedział mi ,że mam dwa tygodnie ,żeby się pobawic tym telefonem i jak mi się spodoba to muszę podbic gwarancję w ich serwisie ,po tej operacji telefonu już nie będę mógł wymienic na inny . Czyli w sklepie na poziomie mogę kupic telefon ,pobawic się nim dwa tygodnie ,czyli dzwonic z niego itd. i jeżeli mi się nie spodoba to wymienic na inny ?

Drugi przypadek kupuję telefon ,jako nowy ,w pewnym sklepie (bardzo chciałbym podac nazwę ,ale nie wiem czy mogę) . Nie przyglądając się zbytnio kupowanemu towarowi wyciągam pieniądze i wychodzę . No bo nowy ,gwarancja itd. Uradowany nowym zakupem dzwonię ,żeby przetestowac słyszalnośc . Wszystko działa . Jednak w domu widzę pod foliami zabezpieczającymi rysy i to bardzo widoczne ,bez lupy i mikroskopu itp. :) Wracam tego samego dnia z telefonem do sklepu i mówię o sytuacji . Sprzedawca przyznaje ,że na NOWYM telefonie rzeczywiście były rysy jak go kupowałem i nie chce mi wymienic telefonu na taki sam ,ale nie porysowany ,ani zwrócic pieniędzy ,bo ...już rozmawiałem przez ten telefon i wewnętrzy licznik rozmów nie jest zerowy . Co mam zrobic według prawa ,żeby wygrac z nimi ?

Ze zwrotami to zależy od sklepu.
Natomiast co do tej drugiej sytuacji to teraz możesz jedynie telefon zareklamować, np. z niezgodności towaru z umową.

Powrót