jak zerwać umowę ubezpieczenia prywatnego w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku zybi0077
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zybi0077

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam wszystkich i pozdrawiam
przedstawiam mój problem
mój mąż od 23 czerwca założył firmę w Niemczech tzw,,,GEWERBE,, i zgłosił się do swojego pełnomocnika w Augsburgu do Pani moderacja , podpisał u niej ubezpieczenie prywatne w firmie ,, Globality.. , pytał się czy będzie mógł z niej zrezygnować jak straci pracę albo cokolwiek , Pani Anna odpowiedziała że oczywiście , teraz z mężem zdecydowaliśmy się ze się przeprowadzamy z czwórka dzieci do męża do Augsburga , więc okazało się że za każdą osobę w rodzinie mąż musi zapłacić ubezpieczenie to jest ponad 1400 euro miesięcznie co praktycznie przekroczy jego dochody , wiec proszę męża aby udał się do Pani Ani niech zmieni ubezpieczenie na prywatne a ona na to że jest to nie możliwe ze raz zawarte jest do końca życia , nie wiem co mamy robić , jakie mamy wyjście z tej całej sytuacji , bardzo proszę o pomoc lub doradztwo
pozdrawiam Iwona

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie do końca życia, tylko nie może już wrócić do państwowej kasy chorych. Ale może Ciebie tam ubezpieczyć za około 140 EUR miesięcznie. Jeżeli jego dochody nie będą zbyt wysokie, to Twoje ubezpieczenie będzie obejmowało także dzieci. Więc mąż będzie nadal w prywatnej kasie chorych, reszta rodziny w państwowej.

To nie jest tak, ze do konca zycia juz nie mozna sie wydostac z ubezpieczenia prywatnego, ale to nie jest takie proste.

Trzeba

1) zamknac Gewerbe
2) przyjac sie do pracy na etat (jako pracownik najemny z umowa o prace)

Wtedy mozna powrocic do kasy panstwowej.

A na drugi raz zanim sie podpisuje umowy ubezpieczeniowe, nie trzeba sluchac agentow, bo "mam najtansze ubezpieczenie", tylko trzeba sie z niezaleznego zrodla dowiedziec, co oznacza podpisanie takiej czy inne umowy

witam
bardzo,bardzo dziękuję za te dla mnie wspaniałe wiadomości :D

Powrót