Jak zglosic wierzytelnos po ogloszeniu upadlosci przez dluznika

• Autor wątku Autor wątku wnm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wnm

Stały bywalec
Odpowiedzi
895
Witam :) Proszę podpowiedzcie co dalej ,bo otrzymuje sprzeczne informacje. Moj byly pracodawca,od ktorego do tej pory egzekwowalam zaległe wynagrodzenie przez komornika ,oglosil upadlosc konsumencka .Syndyk poinformowal mnie ,ze mam miesiac od ogłoszenia w Monitorze na zgłoszenie swoich wierzytelnosci .ale ...do sadu potrzebuje wyslac oryginal tytulu wykonawczego z wyliczona kwota .Komornik natomiast musi najpierw zawiesic postępowanie a po otrzymaniu z sadu prawomocnej decyzji umorzyc i po umorzeniu dopiero wyda mi wlasciwy ,,papier ,,do sadu do zgłoszenia wierzytelności .Oczywiście jeszcze postanowienie o upadlosci mojego dkuznika nieuprawomocilo sie ,a wpis w Monitorze jest od 30 kwietnia ,wiec do konca maja nie zdążę tego zalatwic .Czy jezeli juz teraz poproszę komornika o wydanie mi mojego tytulu wykonawczego wraz z zaswiadczeniem ile zostalo mi tej wierzytelności (przed umorzeniem ) czy to będzie honorowane w sądzie?

Złóż do komornika wniosek o umorzenie postępowania egzekucyjnego i wydanie zaświadczenia o wyegzekwowanych kwotach, jeżeli nie pamiętasz kiedy i jakie kwoty otrzymałeś.

Dziękuję :) Tylko czy taki sposob zalatwienia nie bedzie znaczył ,ze rezygnuję wogole ze swojej należności ? Bo gdyby moj dłużnik nie oglosil upadlosci ,a ja zlozylabym do komornika o umorzenie to swiadczyloby mu daruje ten dlug .Przepraszam za takie pytania ,ale nie moge dostac jednoznacznej odpowiedzi ani od syndyka ,ani od komornika ,ani z sekretariatu sadu

Teoretycznie roszczenia pracownicze powinien syndyk uwzględnić z urzędu bez zgłaszania.
Umorzenie egzekucji u komornika nie oznacza darowania długu.

Powrót